Bănci și Asigurări

Major, UniCredit: Legarea dobanzilor la ROBOR e in defavoarea clientilor

Major, UniCredit: Legarea dobanzilor la ROBOR e in defavoarea clientilor

Zoltan Major, seful retailului UniCredit Tiriac, crede ca 2009 va fi anul creditelor de valoare mica, pe termen scurt si preponderent in lei

15.01.2009, 17:58 53

Legarea dobanzilor la creditele in lei la rata de referinta ROBOR de pe piata monetara este in prezent in defavoarea clientilor, atat timp cat aceasta rata s-a stabilizat la un nivel cu circa cinci puncte procentuale peste dobanda de politica monetara a BNR, afirma Zoltan Major, vicepresedintele pe retail al UniCredit Tiriac Bank.

"Nu avem un reper mai bun pentru a ne conforma noilor reglementari privind protectia consumatorilor, insa pentru clienti e rau ca aceasta referinta s-a stabilizat la peste 15%, nivel care arata sentimentul de incertitudine si riscuri de pe piata, fiind o diferenta destul de mare peste dobanda BNR", spune Major.
Ratele ROBOR la trei si sase luni - luate in calcul ca baza de cost la creditele in lei de catre mai multe banci care au aplicat cerintele ordonantei privind protectia consumatorilor - se situeaza la circa 15,3%, la acestea adaugandu-se diferite marje in functie de bonitatea clientilor.
"Desigur, clientii trebuie protejati, insa asa cum au fost adoptate reglementarile nu cred ca vor avea rezultatul dorit pentru ca exista foarte multe semne de intrebare privind aplicarea in practica si chiar conflicte cu unele reglementari ale BNR."
Major considera ca 2009 va fi un an al creditului in lei, insa cresterea finantarilor in moneda nationala nu va fi atat de mare incat sa rastoarne preponderenta euro in portofoliile majoritatii bancilor.
In acelasi timp, el sustine ca UniCredit Tiriac primeste in continuare finantare in euro de la banca-mama.
"Noi dam credite in continuare, desigur in noile conditii de cost. Nu este o problema cu finantarea propriu-zisa, ci cu pretul la care o primesti, pentru ca nici banca-mama nu poate face abstractie de cresterea riscului de tara si aplica o prima de cost pe masura."
In acelasi timp, banca a majorat dobanzile la depozitele in lei pana in zona de top a pietei (14% pe an), pentru a atrage resurse pentru creditare si in lei. Seful retailului UniCredit Tiriac se asteapta la o competitie crescuta pentru clientii buni, in contextul in care cresterea pietei va incetini substantial.
"2009 va fi un punct de cotitura pentru industria bancara. Cresterea accelerata s-a dus si nu exclud consolidari spre inceputul anului viitor pentru ca in cazul jucatorilor mici se va pune problema cum pot supravietui."
Major considera ca anul acesta va fi mai ales cerere pentru credite de valori mici, pe termen scurt. De altfel, din noiembrie a inceput sa functioneze o companie specializata pe credite de consum a grupului - UniCredit Consumer Finance. Major spune ca produsele acesteia vor intra in sucursalele bancii pana la sfarsitul trimestrului I.
Banca a deschis anul trecut 100 de unitati, fata de 70 planificate, si a ajuns la 242.
"In 2009 ne vom concentra pe eficientizarea retelei si pe imbunatatirea modelului de servire a clientilor, adaptat pe segmente."
Pentru 2008, el considera un succes foarte mare cresterea puternica a finantarilor pentru IMM-uri - o categorie de clienti curtata de majoritatea bancilor. "Vrem sa continuam implicandu-ne si in atragerea fondurilor structurale."
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO