Bănci și Asigurări

Mai puţini bani pentru viitorii pensionari: rentabilitatea medie a fondurilor a scăzut la 8,8%

Autor: Ciprian Botea

06.12.2011, 00:00 206

Cele nouă fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) înregistrau la sfârşitul lunii noiembrie o rată de rentabilitate medie (indicatorul principal care arată performanţa fondurilor) de 8,8%, în scădere cu aproape un punct procentual faţă de luna anterioară, arată datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Rata de rentabilitate a scăzut aproape la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când se situa peste pragul de 15%. Indicatorul a scăzut constant în ultimele luni pe fondul volatilităţii ridicate de pe pieţele externe, care au dus la prăbuşirea burselor. Scăderea rentabilităţii s-a mai temperat totuşi faţă de perioada anterioară.

Rata de rentabilitate medie a fost calculată pentru prima dată în luna iulie a anului trecut, iar atunci se situa la aproape 16%. Chiar dacă a scăzut constant în ultima perioadă, indicatorul se află în continuare cu mult peste rata inflaţiei, de circa 3,5%. Cea mai mare rată de rentabilitate a fost înregistrată de BCR Pensii (9,5%), în timp ce cea mai mică a fost raportată de olandezii de la Aegon (7,2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO