Bănci și Asigurări

Mai mult de jumatate din fondurile unit-linked au mers pe minus in primul trimestru

Mai mult de jumatate din fondurile unit-linked au mers pe minus in primul trimestru

Click pentru imaginea intreaga

17.04.2008, 20:42 25

Criza financiara de la nivel mondial si scaderea bursei locale au adus pe minus in primele trei luni ale acestui an mai mult de jumatate din fondurile de investitii atasate asigurarilor de viata unit-linked.
Asigurarile de viata unit-linked sunt polite care investesc cea mai mare parte din prima platita de asigurat in fonduri administrate de compania de asigurari sau de un administrator extern, o parte foarte redusa din prima fiind destinata acoperirii riscului asigurat. Riscul aferent investitiilor realizate de asigurator este preluat de client, care poate inregistra pierderi sau profit in urma investirii contributiilor sale.
Cea mai mare scadere inregistrata de un fond unit-linked a fost de 19,9% in primele trei luni ale acestui an. Este vorba despre fondul Activ, adminsitrat de Generali Asigurari, care este urmat in topul scaderilor de fondul Exponent (-18,8%), adminsitrat de AIG Life si de KD Optimus (-16,1%), unul dintre fondurile in care investeste compania KD Life.
"Evolutia acestor fonduri este legata de ce s-a intamplat la sfarsitul anului trecut si la inceputul acestui an pe plan mondial, mai ales in cazul fondurilor cu expunere mare pe actiuni. Este vorba insa de evolutii pe termen scurt, iar un investitor in asigurari unit-linked trebuie sa gandeasca pe termen lung", explica Tudor Moldovan, directorul general al Generali.
El spune ca aceste fluctuatii ale unitatilor de fond nu sunt o problema pe termen lung. "Daca ne uitam la istoricul oricarui indice bursier, vedem ca toti indicii au avut perioade de scadere, dar ca pe termen lung trendul este de crestere", a adaugat Moldovan.
Seful Generali considera ca aceasta evolutie a fondurilor unit-linked este cauzata de neincrederea investitorilor in bursa locala, la care se adauga turbulentele de la nivel mondial.
In primele trei luni ale acestui an, 25 de fonduri unit-linked din cele 42 existente pe piata au mers pe scadere, noua din acestea inregistrand scaderi de peste 10%.
Cea mai mica scadere inregistrata in primul trimestru a fost de 2,7%, in cazul fondului Conservator administrat de Allianz-Tiriac, in timp ce scaderi reduse sau chiar cresteri au avut, in cea mai mare parte, fondurile denominate in dolari. Cea mai mare crestere, de 9,43%, a fost inregistrata de fondul Conservator, denominat in dolari si administrat de Aviva.
"Fondurile cu risc scazut si mediu au avut cresteri, insa cele cu expunere mare pe actiuni au simtit impactul scaderii Bursei. Clientii nu ar trebui sa reactioneze insa ca in cazul fondurilor mutuale, care sunt plasamente pe termen scurt. Asigurarile unit-linked sunt investitii pe termen lung, iar fluctuatiile Bursei sunt normale. Aceste variatii se vor mai repeta, dar asta nu inseamna ca produsele unit-linked nu vor performa", considera Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life.
El spune ca acum este un moment potrivit pentru investitori sa mai cumpere unitati de fond, pentru ca preturile sunt mici. "Se spune ca un bun investitor cumpara atunci cand pretul scade", afirma seful AIG Life.
Piata asigurarilor unit-linked a ajuns la 146,3 milioane de euro in 2007, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, iar numarul investitorilor in astfel de polite este estimat de jucatorii din piata la 300.000.
Cresterea pietei asigurarilor unit-linked a accelerat usor in euro anul trecut, la 24%, in conditiile in care in 2006 volumul de prime brute subscrise urcase cu 18%. Asigurarile unit-linked au reprezentat 33,9% din piata asigurarilor de viata in 2007, ponderea fiind in scadere usoara fata de 2006, cand a fost de 36,6%.
"Piata asigurarilor unit-linked s-a dezvoltat destul de tarziu, din cauza lipsei instrumentelor in care sa se poata investi. O alta problema este lipsa investitorilor, din cauza faptului ca clasa de mijloc se formeaza incet", a adaugat Moldovan.
Pe piata asigurarilor unit-linked sunt prezente companiile AIG Life, Allianz-Tiriac, Aviva, Generali, ING Asigurari de Viata, Interamerican si KD Life.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO