Bănci și Asigurări

Lupte grele pe piata interbancara: BNR vinde valuta ca sa tina euro sub 4 lei

Lupte grele pe piata interbancara: BNR vinde valuta ca sa tina euro sub 4 lei

Click pentru imaginea marita

08.10.2008, 17:23 66

Leul a recuperat ieri dupa-amiaza teren in fata euro, pe un trend regional pozitiv, dupa ce bancile centrale din Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeana, Anglia si China au anuntat reduceri de dobanzi.

Cotatiile au coborat spre 3,88 lei pentru un euro, dupa ce piata se deschisese la niveluri de 3,95 lei pentru un euro.
"In prima parte a zilei leul a avut o evolutie diferita fata de regiune, intarindu-se usor, in timp ce monedele de pe pietele vecine se depreciau semnificativ in fata euro. Singura explicatie ar putea fi o noua interventie a BNR, care a vandut valuta pentru a opri cresterea cursului", a comentat un dealer. In timp ce leul era stabil pe piata valutara, Bursa de la Bucuresti inregistra scaderi puternice, care au dus la suspendarea tranzactiior la jumatatea zilei.
Pana la aparitia anuntului privind deciziile bancilor centrale straine, euro a oscilat la Bucuresti intr-o banda ingusta, in apropierea nivelului de 3,92 lei. BNR a calculat ieri un curs de 3,9233 lei pentru un euro, cu 0,44 bani sub nivelul precedent.
Aceasta a fost a doua zi consecutiva in care euro a coborat la cursul oficial, dupa ce atinsese un maxim de 3,9410 lei la inceputul saptamanii.
Dolarul a pierdut ieri 1,59 bani, cursul calculat de BNR coborand la 2,8779 lei. Banca Centrala Europeana (BCE), care culege date de pe piata valutara de la Bucuresti independent, dar mai tarziu decat BNR, a calculat un curs de 3,8791 lei pentru un euro, cu 4,32 bani sub nivelul precedent.
Leul a fost astfel singura moneda de pe pietele emergente din regiune care a marcat o apreciere semnificativa comparativ cu ziua precedenta. Pe piata poloneza euro a fost cotat la 3,4545 zloti, 215 unitati de baza peste nivelul din ziua precedenta, potrivit cursurilor publicate de BCE. Forintul maghiar a pierdut de asemenea teren, cotatiile urcand de la 249 la 251 de forinti pentru un euro. Valul de vanzari de valuta aparut dupa publicarea deciziei comune a mai multor banci centrale de a reduce dobanzile de politica monetara a durat doar cateva ore.
Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare pe piata locala a aparut din nou presiune pentru deprecierea leului. Cotatiile au urcat astfel din nou peste 3,9 lei/euro. Jucatorii straini prefera sa plateasca dobanzi ridicate si sa imprumute lei, pariind ca vor castiga destul de mult din deprecierea monedei incat sa ramana cu un profit.
 
Clientii incep sa caute alternative mai sigure de plasament. Clientii importanti ai bancilor locale au inceput sa isi lichideze depozitele, cautand plasamente mai sigure, cum sunt titlurile de stat, in timp ce multi au ales chiar sa-si tina fondurile in numerar.
"Este nebunie in toata piata. Sunt doua miscari - clientii isi iau banii si ii depun in casete de depozit, ori cumpara titluri de stat. Multi sunt insa reticenti fata de operatiunile mai complicate cu titluri de stat", comenteaza un economist al unei banci locale. La inceputul saptamanii premierul Tariceanu a cumparat titluri de stat si a sfatuit populatia sa faca la fel. Ministrii de finante din Uniunea Europeana au decis marti sa majoreze plafonul de garantare a depozitelor populatiei de la 20.000 la 50.000 de euro. Inainte de a deveni efectiva pe plan local aceasta modificare trebuie sa fie implementata in legislatie, proces care ar putea sa dureze o luna.
Miscarea deponentilor vine in contextul in care pietele financiare globale au fost zdruncinate puternic in ultimele zile, iar incertitudinea privind evolutiile viitoare este la cote maxime. In conditiile in care bancile isi blocheaza portofoliile de titluri de stat la clienti, vor avea dificultati in a accesa credite de refinantare de la BNR, care trebuie garantate cu astfel de active.
Lichiditatea pe piata monetara a scazut deja puternic, iar jucatorii platesc dobanzi de 15% pe an pentru a imprumuta lei, in timp ce dobanda de politica monetara a BNR este setata la 10,25% pe an.
Interventiile din ultimele zile operate de BNR pe piata valutara, unde a vandut euro contra lei, contribuie de asemenea la reducerea lichiditatilor in moneda locala. In final, bancile locale ar putea ramane fara lei si fara posibilitatea de a se refinanta la BNR, ceea ce pune presiune pe cresterea puternica a dobanzilor.
Alti analisti sunt insa ceva mai optimisti si spun ca nu se poate vorbi de o miscare generalizata de lichidare a depozitelor. "La licitatia pentru titluri de stat de ieri am avut un singur client local", afirma dealerul uneia dintre bancile care activeaza ca broker pe piata primara a titlurilor de stat.
Trezoreria a organizat ieri o licitatie pentru vanzarea de certificate de trezorerie pe sase luni, volumul planificat fiind de un miliard de lei. In final, Trezoreria a vandut titluri in valoare de aproape 503 milioane de lei (128 de milioane de euro), la un randament mediu de 12,45% pe an. La licitatia precedenta pentru vanzarea de certificate pe sase luni statul obtinuse un randament mediu de 11,14% pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO