Bănci și Asigurări

Lupta pentru poziţia de lider pe piaţa de titluri de stat: BCR a devenit cel mai mare jucător de pe piaţa titlurilor de stat din România, după primele opt luni din 2017. În 2016 Raiffeisen a fost pe primul loc, iar în 2015 Banca Transilvania

Lupta pentru poziţia de lider pe piaţa de titluri de...

Autor: Claudia Medrega

18.10.2017, 00:07 1520

BCR, cea mai mare instituţie de credit după active de pe piaţa locală, a urcat după primele opt luni din acest an în clasamentul dea­lerilor primari pe pia­ţa titlurilor de stat, sărind pe primul loc.

Poziţia de lider pe această piaţă a fost ocu­pată la finele anului 2016 de Raiffeisen Bank, iar în 2015 de Banca Transilvania.

La sfârşitul anului tre­cut, BCR ocupa locul patru în topul dealerilor primari.

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a obţinut în primul semestru un profit net de 305 milioane de lei (67,4 mil. euro), la jumătate faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2016. BCR a realizat în primele şase luni din acest an un venit operaţional de aproape 1,44 mld. lei, în scădere cu 2,3%.

În ultimii ani, profiturile băncilor au fost alimentate de câştigul din tranzacţionarea titlurilor de stat şi mai puţin de veniturile din activitatea de bază, respectiv din creditare.

Prin intermediul dealerilor primari sunt depuse ofertele la licitaţiile de titluri de stat, atât în cont propriu, cât şi în contul clienţilor acestora - investitori locali sau străini.

ING Bank, care era lider după primul se­mestru în topul dea­lerilor primari, a co­borât în august pe locul doi, iar podiumul din primele opt luni din 2017 este completat de UniCredit Bank.

Banca Transilvania, care în 2015 urcase spectaculos în clasamentul dealerilor primari, pe primul loc, iar în 2016 ocupa locul trei, a coborât după opt luni din 2017 pe locul patru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO