Bănci și Asigurări

Lupta mare pentru consultanta privatizarii CEC

21.06.2004, 00:00 14

Privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a atras un interes ridicat din partea companiilor de consultanta gata sa asiste statul roman in tranzactie. Licitatia pentru desemnarea unui consultant al statului la CEC a atras 22 de scrisori de interes multe dintre acestea venind din partea unor candidati foarte puternici precum bancile de investitii Citibank, HSBC, Credit Suisse First Boston, JP Morgan, Merril Lynch, CA IB sau Daiwa, spun surse apropiate discutiilor.
Termenul limita pentru depunerea expresiilor de interes a expirat pe 7 iunie, in acest moment acestea fiind in analiza in vederea intocmirii unei liste scurte, unde nu vor putea fi selectati doi candidati care provin din acelasi stat. Selectarea unui consultant al statului pentru privatizarea CEC urmeaza sa se cel tarziu in luna septembrie.
In perioada octombrie 2004 - ianuarie 2005, consultantul va evalua situatia bancii si va elabora studiul de fezabilitate, pentru luna februarie 2005 fiind prevazuta aprobarea strategiei de privatizare in Guvern. Plata consultantului se va face din fonduri asigurate de catre Banca Mondiala, mai precizeaza sursele citate.
CEC este a patra institutie bancara de pe piata, pozitia sa fiind insa amenintata serios de concurenta din ce in ce mai puternica. La finalul lunii mai, CEC detinea active totale in valoare de 44.126 miliarde de lei (1,08 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 7% din activele totale ale sistemului bancar. CEC a pierdut la finalul anului trecut pozitia a treia in sistemul bancar in favoarea Raiffeisen Bank. CEC are un statut aparte in sistemul bancar, depozitele atrase fiind garantate in totalitate de statul roman, dar banca urmeaza sa isi piarda acest statut odata cu privatizarea.
CEC deruleaza in prezent un program de restructurare care vizeaza reducerea costurilor inclusiv prin inchiderea agentiilor care aduc pierderi si reducerea personalului. Banca a inceput anul cu rezultate financiare in crestere. Profitul bancii pe primele cinci luni ale anului s-a dublat fata de anul trecut, lucru care s-a intamplat si cu valoarea creditelor acordate. La finalul lunii mai CEC inregistra un profit de aproape 377 miliarde de lei, dublu fata de aceeasi perioada de anul trecut si confirmand tendinta de crestere din primul trimestru.
Intentia de privatizare a CEC urmeaza dupa cea a celei mai mari banci comerciale din sistem, Banca Comerciala Romana (BCR). Statul roman nu a reusit sa gaseasca un investitor strategic pentru privatizarea celei mai mari banci romanesti, BCR, care detine 30% din activele sistemului bancar, ajungand pana la urma la o solutie de compromis pentru trecerea bancii in proprietate majoritar privata: vanzarea  un pachet de 25% din BCR catre BERD si IFC.In ultima vreme, sectorul bancar romanesc a devenit tinta unor grupuri financiare straine, care fie ca vor sa intre pe piata, fie vor sa-si intareasca pozitia, dar tintele de achizitie ale acestora au fost mai ales bancile cu cote de piata reduse.
Grupul ungar OTP, care a tatonat in ultimii ani piata de profil pentru o extindere a operatiunilor, a cumparat pachetul de 100% din actiunile bancii comerciale RoBank in cadrul unei tranzactii de circa 47,5 milioane dolari.
Fondul american de investitii Broadhurst a cumparat  in urma cu un an 97% din actiunile Libra Bank prin intermediul mai multor companii romanesti unde este actionar majoritar. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 11 milioane de dolari, la care s-au mai adaugat mai multe majorari de capital.
In schimb, discutiile pentru vanzarea Bancii Tiriac au esuat dupa ce omul de afaceri Ion Tiriac a renuntat sa-si mai vanda pachetul de actiuni pe care-l detine, anuntand ca mizeaza pe cresterea acestei afaceri.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO