Bănci și Asigurări

Luna de gratie pentru creditul de consum in lei

05.06.2006, 00:00 16

Creditul de consum si-a mentinut cresterea alerta si in aprilie, expansiunea fiind alimentata, ca si in lunile precedente, de finantarile acordate in lei.

In luna aprilie, creditul de consum a crescut cu 7,1%, doar usor mai incet decat in martie, soldul sau ajungand la 19,66 miliarde de lei (echivalentul a 5,6 miliarde de euro). In aceste conditii, cresterea anualizata a accelerat la 112% in termeni nominali, cu doua puncte procentuale peste nivelul din martie. In termeni reali, creditul marcheaza o expansiune anualizata de aproape 106%. Aceasta a fost a patra luna la rand in care cresterea a accelerat.

Finantarile in lei au reprezentat grosul creditelor acordate in aprilie. Soldul lor a crescut cu 8,7%, cel mai alert ritm din mai anul trecut, pana la 14,3 mld. lei (echivalentul a 4,1 mld.euro). Dinamica sustinuta a impins ritmul anual de expansiune pana la un nou nivel record, de 139% in termeni nominali, respectiv peste 132% in termeni reali. In urma cu un an, cresterea anuala era de putin peste 20%, dar in acest interval a accelerat fara intrerupere.

In aprilie, imprumuturile in moneda straina au inregistrat o expansiune mai modesta, soldul crescand cu 3%, pana la echivalentul a 5,3 mld. lei (1,5 mld. euro). In martie, cresterea fusese de 7,4%. In volume absolute, luna aprilie a adus o crestere cu peste un miliard de lei pentru creditele in moneda locala, fata de o expansiune mult mai modesta, cu echivalentul a 166 de milioane de lei a celor acordate in valuta. In aceste conditii, leul a reusit sa-si majoreze ponderea in totalul finantarilor pentru consum acordate pana la aproape 73%, fata de 64%, in urma cu un an.

Expansiunea rapida a creditului in lei este tot mai putin pe placul oficialilor bancii centrale, care au spus recent ca ar putea fi luate masuri pentru temperarea imprumuturilor in moneda locala, daca ritmul de crestere va deveni nesustenabil.

Pe de alta parte, banca centrala nu a modificat dobanda de politica monetara din februarie, cand a operat o majorare cu un punct procentual, pana la 8,5%. Sansele pentru o noua majorare devin tot mai mici, in timp ce piata asteapta chiar o scadere, care ar putea sa survina spre sfarsitul anului. Banca centrala mai are astfel la dispozitie fie majorarea rezervelor minime obligatorii, care se afla deja la niveluri foarte ridicate, fie introducerea unor noi masuri administrative.

Desi bancherii, incepand chiar cu oficialii bancii centrale, spun ca anul acesta va fi al creditului ipotecar, pana acum consumul a inregistrat cresteri mult mai impresionante.

De altfel, ofertele de promovare a acestor credite s-au prelungit, unindu-se practic intre Craciun si Paste. Bancile au incercat sa atraga clientii atat cu "clasicele" reduceri de dobanzi, dar si cu simplificarea documentatiei si scurtarea timpului de raspuns pana la cateva minute. Pe de alta parte, bancherii se bazeaza tot mai mult pe potentialul de vanzare a cardurilor de credit, care ar trebui sa ia treptat locul creditului de consum traditional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO