Bănci și Asigurări

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR pe probleme monetare: România trebuie să fie atentă ce politici promovează şi ce atitudine are faţă de inflaţie şi competitivitate

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR pe...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

09.05.2018, 11:07 373

Atitudinea faţă de inflaţie şi faţă de competitivitate este cel mai important element de care România trebuie să ţină cont în procesul de integrare în zona euro, este de părere Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României pe probleme monetare.

„Trebuie să vedem ce atitudine avem faţă de inflaţie atunci când ne propunem să intrăm în zona euro. România trebuie să fie atentă ce tipuri de politici promovează. Dacă promovăm un cult împotriva competitivităţii, o să fim codaşi”, a spus Lucian Croitoru, în cadrul conferinţei de Risc de Ţară Coface, organizată în parteneriat cu Ziarul Financiar.

El a adăugat de asemenea că integrarea României în zona euro trebuie făcută cu mare grijă, fiind una dintre cele mai sensibile şi importante mişcări ale României.

„Personal, cred că proiectul zonei euro din perspectiva României este cel mai bun proiect pe care l-a avut ţara vreodată. Trebuie să ne integrăm în zona euro, dar nu orbeşte, ci să ne controlăm atitudinile faţă de inflaţie”, a mai spus Lucian Croitoru.

Datele Eurostat publicate în aprilie arată că România a avut în martie cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană, măsurată ca indice armonizat al preţurilor de consum (IAPC), de 4%. Media inflaţiei IAPC în UE a fost, în martie, de 1,5%.

Alte declaraţii făcute de Lucian Croitoru la conferinţa de Risc de Ţară Coface:

·       Unii spun că zona euro este nesustenabilă, deoarece nu are baza democratică şi politică, adică nu este o uniune în adevăratul sens, cum sunt Statele Unite ale Americii, de exemplu.

·       Atitudinile diferite faţă de inflaţie sunt de fapt atitudini diferite faţă de competitivitate.

·       Trebuie să avem o atitudine faţă de inflaţie similară cu cei puternici – Germania, Olanda, Austria, state care preferă competitivitatea şi inflaţia mică. Ele au surplusuri de cont curent, adică dovada că au competitivitate.

·       Societatea românească trebuie să aleagă ce atitudini există faţă de inflaţie. Ele reflectă politica economică naţională, definită prin trei concepte: creştere economică, solidaritate şi sustenabilitate.

·       Zona euro doreşte în continuare integrarea cu state naţiuni. Totuşi, unele ţări vor avea permanent preferinţe pentru inflaţie mare şi deficite de cont curent, iar altele preferinţe pentru inflaţie mică şi surplus de cont curent. Se pare că integrarea mai multor state în zona euro nu este dorită de toţi cei 500 de milioane de cetăţeni ai UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO