Bănci și Asigurări

Lovitură de 230 mil. euro pentru Erste, acţiunile scad cu 4%: BCR Banca pentru Locuinţe pierde procesul cu Curtea de Conturi, deşi în prima fază îl câştigase

Lovitură de 230 mil. euro pentru Erste, acţiunile scad...

Autor: Anelis Baciu

26.06.2019, 00:07 4519

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), cea mai mare bancă din siste­mul de economisire-creditare din Ro­mânia, a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul cu Curtea de Conturi, instanţa supre­mă ajungând la concluzia că BCR BpL a încălcat legea pentru că a acor­dat pri­me de stat minorilor şi vârst­ni­cilor şi pen­tru că nu a cerut justifi­ca­rea în scop lo­cativ a acestora. BCR BpL este ne­vo­ită acum să returneze sta­tului va­loa­rea totală a primelor primite de clienţii săi de la înfiinţare şi până în 2015, adică circa 600 mil. lei (sub 150 mil. euro).

Banii vor fi plătiţi de grupul Erste, acţionarul grupului BCR, care a con­sti­tuit deja un provizion de 230 mil. euro, acesta reprezentând circa 70% din profitul aferent T1/ 2019.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a luat prin surprindere piaţa, în condiţiile în care în primă instanţă băncile pentru locuinţe au câştigat pro­cesul cu Curtea de Conturi, o decizie favora­bi­lă fiind emisă în martie 2017 de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia de­fi­nitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Jus­ti­ţie vizează circa 600.000 de clienţi, ca­re au intrat în sistem după legislaţia veche.

BCR BpL susţine în continuare că a respectat legea în totalitate şi afirmă că ia în considerare acţiuni legale la curţile internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO