Bănci și Asigurări

Limita de despăgubire pentru vătămări corporale şi deces urcă la 6,07 mil. euro în 2017

Limita de despăgubire pentru vătămări corporale şi...

Autor: Anelis Baciu

09.12.2016, 00:00 1201

Limitele de despăgubire pentru asigurările auto obligatorii (RCA) vor creşte de anul viitor, potrivit normei ASF 39/2016 publicată ieri în Monitorul Oficial. Astfel, limita de despăgubire în cazul vătămărilor corporale şi deces va creşte de la 5 milioane de euro, cât este în prezent, la 6,07 milioane de euro de la începutul anului viitor. În cazul pagubelor materiale acoperite de poliţa RCA limita creşte cu 22%, până la 1,22 milioane de euro.

Creşterea limitelor de despăgubire nu este o decizie îmbucurătoare pentru asigurători, care deseori s-au plâns de sumele foarte mari pe care trebuie să le plătească în cazul daunelor morale. De obicei, majorarea limitelor de despăgubire are ca efect creşterea tarifelor pentru asigurarea RCA.

Până la jumătatea lunii mai preţurile la RCA sunt plafonate. Astfel, persoanele fizice vor plăti un tarif maxim cuprins între 541 de lei pe an şi 3.087 lei pe an, în funcţie de vârstă şi capacitatea cilindrică a autoturismului, în timp ce firmele de transport vor plăti un tarif maxim de 7.534 de lei pe an. Segmentul RCA reprezintă principalul generator de business pentru companiile de asigurări, acesta generând aproape jumătate din afaceri. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO