Bănci și Asigurări

Licitaţie eşuată. Ministerul de Finanţe nu a reuşit să împrumute ieri 200 mil. euro de la bănci, într-o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2025, considerând preţul oferit neacceptabil

Licitaţie eşuată. Ministerul de Finanţe nu a reuşit...
26.02.2020, 00:00 208

Ministerul Finanţelor nu a reuşit să împrumute ieri suma programată de 200 mil. euro de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2025, în condiţiile în care cererea totală s-a ridicat la  264 mil. euro, dar autorităţile au respins în totalitate ofertele de cumpărare transmise considerându-le la un nivel neacceptabil al preţului ofertat. Rata cuponului era de 0,40%. 

Emisiunea avea scadenţa în 2025, iar la licitaţie au participat cinci dealeri primari. BNR a redus în februarie   rata rezervelor minime obligatorii (RMO) la valută, de la 8% până la 6%, dând băncilor comerciale înapoi aproximativ 650 mil. euro, în încercarea de a stimula  creditarea în valută pentru companii şi finanţarea statului în euro de pe piaţa internă. 

Concomitent, nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii la lei a fost menţinut la 8%. Pe palierul licitaţiilor cu titluri în lei, luni, Ministerul Finanţelor a redeschis o emisiune de titluri scadentă în august 2022 şi s-a împrumutat 775 mil. lei, la o  dobândă anuală de 3,14%. 

Ministerul Finanţelor a programat pentru luna februarie licitaţii pe piaţa internă în volum de 5 miliarde lei, din care 300 milioane lei prin certificate pe 12 luni.  

La nivelul pieţei, curba randamentelor la titluri de stat şi-a continuat tendinţa de deplasare în jos, iar rata de dobândă pe 10 ani a scăzut până la nivelul minim din august 2017.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO