Bănci și Asigurări

Libra Internet Bank şi AFIR au semnat un protocol pentru facilitarea accesului la fonduri europene pentru finanţarea fermierilor şi investitorilor din mediul rural

Libra Internet Bank şi AFIR au semnat un protocol pentru...

Autor: Mircea Nica

23.07.2021, 10:30 348

Libra Internet Bank şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) au semnat un protocol pentru facilitarea accesului la fondurile europene din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru finanţarea fermierilor şi investitorilor din mediul rural în perioada de tranziţie 2021-2022, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii băncii.

“Avem 9 ani de cand ne-am specializat în agribusiness şi o experienţă vastă în facilitarea accesului la finanţare al companiilor, cu garantare din fonduri europene. În tot acest timp, Libra Internet Bank a devenit partenerul prin definiţie al fermierilor şi al proiectelor de investiţii în agricultureă, iar sprijinirea absorbţiei fondurilor europene în mediul rural se integrează în mod firesc în strategia noastră”, a declarat Emil Bituleanu, director general al Libra Internet Bank.

Astfel, Libra Internet Bank oferă soluţii adaptate de creditare fermierilor şi altor investitori din spaţiul rural, în vederea implementării proiectelor PNDR. Banca are deja încheiată o convenţie de finanţare cu Fondul European de Investiţii pentru sprijinirea proiectelor finanţate de AFIR, prin care se pot acorda credite pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii pe submăsurile PNDR 4.1, 4.1a, 4.2, 4.2a şi 6.4, cu dobândă 0% pentru 70% din credit.

În acelaşi timp, protocolul încheiat cu AFIR pune la dispoziţia clienţilor eligibili credite pentru prefinanţarea grantului aferent proiectelor, credite pentru cofinanţarea cheltuielilor eligibile, credite pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile, credite punte pentru prefinanţarea grantului sau scrisori de garanţie bancară pentru prefinanţare.

Protocolul dintre Libra Internet Bank şi AFIR susţine creşterea accesului la finanţare al fermierilor, cooperativelor şi societăţilor cooperative agricole al grupurilor şi organizaţiilor de producători, precum şi al IMM-urilor şi întreprinderilor mari din spaţiul rural, care au semnat un contract de finanţare cu AFIR sau care au fost selectaţi de către AFIR în vederea finanţării.

Prin PNDR 2020, AFIR pune la dispoziţia celor care vor să investească în agricultureă şi dezvoltarea rurală fonduri europene nerambursabile în valoare de 9,4 mld. euro. Până în prezent, 67.602 fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice au încheiat contracte cu AFIR pentru a primi finanţare nerambursabilă prin PNDR 2014 – 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO