Bănci și Asigurări

Libra Bank, controlată de un fond american de investiţii, vrea să vândă obligaţiuni de cel mult 40 mil euro, care să fie listate la Bursă

Libra Bank, controlată de un fond american de...

Autor: Roxana Rosu, Cristina Bellu

13.05.2021, 00:05 2964

♦ Detaliile legate de emisiune, inclusiv tipul de obligaţiuni, dobânda, momentul emiterii, numărul şi valoarea acestora, vor fi stabilite de către Consiliul de Administraţie al băncii.

Libra Internet Bank vrea să emi­tă obligaţiuni de cel mult 40 de milioane de euro, cu o rată a dobânzii fixă sau variabilă, măsura fiind apro­ba­tă de acţionari în Adunarea Gene­rală din 16 aprilie.

Detaliile legate de emisiune, in­clu­siv tipul de obligaţiuni, dobân­da, mo­mentul emiterii, numărul şi valoa­rea acestora, vor fi stabilite de către Consiliul de Administraţie al băncii.

Libra Internet Bank este o insti­tu­ţie de talie mică din piaţa locală spe­cializată pe nişa profesiilor libe­ra­le şi are deja listate obligaţiuni în va­loa­re de 4,2 milioane de euro la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Banca a încheiat 2020 cu un pro­fit net de 38 mil. lei, în scădere cu 67% faţă de rezultatul net din 2019, în timp ce veniturile totale din ex­ploa­tare au cres­cut cu 3,73% la 341 mil. lei.

La finalul anu­lui trecut, valoarea activelor băncii era de 7,32 miliar­de de lei, în creş­tere cu peste 12% faţă de cifra în­re­gistrată în 2019, insti­tuţia con­ti­nu­ând să urce în cla­sa­mentul băncilor din România după valoarea activelor, de pe locul 15, pâ­nă pe poziţia 13, mar­când astfel cea mai bună clasare după acest criteriu din istoria Libra.

Soldul cre­di­telor nete acor­date de Libra In­ter­net Bank a de­păşit 4,63 mld. lei în 2020, în creş­te­re cu peste 15% faţă de valoarea înre­gis­trată în 2019. În acelaşi timp, rata de ne­per­formanţă a rămas la un nivel sub media pieţei, la 2,95%, la finalul lui 2020.

Pentru 2021, Libra Internet Bank estimează o creştere de 9% a volumului de afaceri (active nete), în timp ce portofoliul de credite va creşte cu 15%, cu accent pe liniile de afaceri tradiţionale, dar cu concentrare permanenta pe noile tehnologii.

Libra Internet Bank a fost înfiinţată în 1996 şi a devenit operaţională un an mai târziu. Din 2003, banca face parte din grupul de investiţii american New Century Holdings (NCH), unul dintre cei mai importanţi investitori străini din România

Cu o reţea de 55 filiale la finalul anului 2020, banca are o strategie de nişă, fiind specializată în domenii precum profesiile liberale, dezvoltatorii imobiliari, întreprinderile agricole sau segmentul IMM-urilor. De asemenea, Libra Internet Bank acordă o atenţie deosebită tehnologiei moderne şi parteneriatelor cu Fintech, afirmându-se în ultimii ani ca una dintre cele mai dinamice bănci din România.

 

Libra Internet Bank şi TransferGo lansează o soluţie de transferuri instant către cei care au conturi la Libra Internet Bank, Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank

TransferGo, companie de transferuri internaţionale de bani cu sediul central în Londra, Marea Britanie, şi Libra Internet Bank, au anunţat un parteneriat prin intermediul căruia utilizatorii TransferGo pot realiza transferuri instant către deţinătorii de conturi bancare în lei la băncile Libra Internet Bank, Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank, înrolate în infrastructura de Plăţi Instant din România, administrată de către Transfond. „În ultima perioadă, am observat cum clienţii noştri sunt din ce în ce mai interesaţi de rapiditatea cu care ajung banii, comparativ cu alte avantaje ale transferului internaţional. De aceea ne dorim să venim în întâmpinarea nevoilor lor şi să le putem oferi posibilitatea de a trimite bani acasă prin opţiunea noastră de livrare indiferent de banca destinatarului“, spune Marius Nedelcu, chief marketing officer la TransferGo. În februarie 2021, Libra Internet Bank a devenit partenerul TransferGo pentru serviciul de transferuri instant. Cristina Bellu

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO