Bănci și Asigurări

LIBOR pentru euro, franc elveţian, liră sterlină şi yen japonez dispare din 2022, dar nu se ştie încă ce îl va înlocui

LIBOR pentru euro, franc elveţian, liră sterlină şi...

Autor: Mircea Nica

10.04.2021, 15:25 213

♦ Autorităţile de reglementare au susţinut că LIBOR reflectă o piaţă care nu mai există şi că ratele zilnice constau în mare parte mai degrabă din estimări decât din tranzacţii reale pe piaţă.

Comisia Europeană va stabili unu sau mai mulţi indici de referinţă pen­tru înlocuirea indicilor LIBOR (London Interbank Offered Rate) în ca­drul contractelor şi al instrumen­telor financiare, în urma anunţului de încetare a publicării acestui indice al dobânzii interbancare.

În România, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei a fost înlocuit din primăvara anului 2019 cu o nouă referinţă, respectiv in­dicele de referinţă trimestrial pentru cre­ditele acor­date con­su­mato­rilor (IRCC).

Comisia Euro­peană sus­ţine că va analiza di­fe­rite me­tode de calcul şi marje de ajustare pen­tru a înlocui in­dicii LIBOR, în sco­pul iden­ti­fi­cării va­riantei op­ti­me, având în vedere par­ti­cu­larităţile pieţelor fi­nanciare, dar şi ce­rin­ţele legale exis­tente vi­zând pro­tec­ţia con­su­matorilor de ser­vicii financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO