Bănci și Asigurări

Liberalizarea pietei asigurarilor va sufoca industria autohtona?

22.07.2004, 00:00 41



Liberalizarea pietei asigurarilor, adica posibilitatea vanzarii directe de catre companiile europene pe piata romaneasca a politelor de asigurare fara ca sa fie necesara deschiderea unei entitati separate aici da frisoane companiilor autohtone.



"O liberalizare a pietei romanesti de asigurari in acest moment ar inseamna disparitia industriei de profil", apreciaza Cristian Constantinescu, directorul general al celei mai mari companii de asigurari din Romania, Allianz-Tiriac.



Conform negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, piata romaneasca de asigurari va trebui sa fie deschisa competitorilor externi imediat dupa intrarea in vigoare a tratatului de aderare, prevazut pentru 1 ianuarie 2007. Acum, ca sa intre pe piata romaneasca, companiile de asiurari trebuie sa investeasca aici intr-o societate pe actiuni si sa fie autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Dupa liberalizare, companiile din UE vor putea vinde polite oricarei societati sau persoane fizice din Romania, fara sa fie necesara deschiderea unei filiale.



Dar nu este aceasta liberalizare un avantaj pentru clientii companiilor de asigurari, care vor putea, datorita cresterii competitiei, sa aiba acces la oferte mai bune?



"Nu trebuie gandit simplist. Ca sa se ntample ceva in tara asta este nevoie de investitii. Cum sa se dezvolte altfel economia romaneasca? Companiile care vor vinde doar polite aici nu vor mai trebui sa investeasca. Pur si simplu vor deschide o agentie, si fara taxa de functionare, fara investitii in IT, vor vinde produse facute in strainatate. Chiar si multinationalele vor putea gandi: de sa tinem capital blocat aici intr-o sucursala, cand un birou ne costa mult mai ieftin ?", a spus Cristian Constantinescu.



Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, crede insa ca aceasta pozitie nu este intemeiata. "Sunt de acord ca pe piata va creste competitia si probabil ca nu vor ramane decat societatile viabile, dar nu se pune problema disparitiei unei intregi industrii. O polita de asigurare nu inseamna numai emitere, ci si promovare, vanzare, constatarea daunei sau lichidare. Iar pe termen lung, atata timp cat peste tot sunt aceleasi reguli privind marja de solvabilitate, activele, sau rezervele sunt valabile, nu vad de ce piata sa nu fie liberalizata. De altfel, si companiile romanesti vor putea vinde nestingherite pe pietele din UE", a spus el.



Pe de alta parte, seful Allianz-Tiriac, care este unul din cei mai influenti oameni din industria romaneasca a asigurarilor, inscrie aceasta temere privind liberalizarea prea pripita a pietei intr-un context mai larg, al necunoasterii in detaliu a ceea ce inseamna aderarea la UE.



"Ma frapeaza faptul ca nimeni nu spune romanilor, pentru ca nu are curaj sau din alte considerente, ca in afara de poza idilica a aderarii la UE, mai sunt si o serie de costuri care trebuie suportate. Romanii cred ca imediat ce vor adera la UE li se va tripla salariul si vor munci trei zile pe saptamana", a mai spus Constantinescu.



sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO