Bănci și Asigurări

Liber la cheltuieli bugetare pe salarii de 5 miliarde de lei

Liber la cheltuieli bugetare pe salarii de 5 miliarde de lei

Autor: Liviu Dadacus - Mediafax, Iulian Anghel

15.12.2016, 00:04 230
Curtea Constituţională a decis că majorările salariale în Sănătate şi Educaţie decise de Parlament la modificarea unei ordonanţe a guvernului privind legea salarizării unitare – majorări în valoare de 4,85 miliarde de lei în 2017 potrivit Ministerului Finanţelor – sunt constituţionale.
 
Liviu Dragnea, şeful PSD, partidul care a câştigat detaşat alegerile şi care a iniţiat aceste majorări în ciuda opoziţiei guvernului, s-a declarat gata să le aplice de la 1 ianuarie, dacă preşedintele Klaus Iohannis va promulga legea până la acea dată.
 
Cu o zi înainte şeful PSD îi ceruse premierului la final de mandat Dacian Cioloş să amâne cu un an aplicarea unei măsuri de reduceri de taxe (taxa pe stâlp, supraaciza de şapte eurocenţi şi reducerea TVA cu un punct), măsuri cuprinse în Codul fiscal în vigoare. Aceste măsuri au un impact bugetar calculat de 7 miliarde de lei.
 
Ministrul muncii Dragoş Pîslaru, care s-a opus măsurilor a scris, pe Facebook, după decizia Curţii Constituţionale că „resursele sunt limitate“ şi „cineva va suporta nota de plată - fie alţi bugetari, fie noi toţi“.
 
„Ce mă mâhneşte profund este că nu s-a înţeles că prin alocarea în acest mod a 4,85 miliarde pentru aceste majorări, care conţin mai puţin vizibil şi anumite creşteri cu dedicaţie, complet inechitabile, se omoară probabil primii 1-2 ani de posibilă aplicare serioasă a legii salarizării unitare. Categoriile care vor rămâne pe margine, cum ar fi administraţia locală, soldaţii din armată, personalul din cultură, vor mai avea de aşteptat. Probabil că mulţi vor sări să spună că o să văd eu cum se vor mări şi aceste salarii şi că sunt bani pentru toate. Dar lucrurile nu stau chiar aşa. Resursele bugetare sunt limitate, iar alegerea de alocare este condiţionată de o minimă responsabilitate. Ceva o să crape dacă tragi de buget mai mult decât poate duce - fie tai investiţii, fie nu respecţi tăierile de taxe, fie creşti fiscalitatea pentru a aduce noi resurse“, a scris pe pagina sa de Facebook ministrul muncii.
 
Majorările salariale din Educaţie şi Sănătate sunt constituţionale, a decis ieri Curtea Constituţională a României, după ce legea de aprobare a OUG 20, adoptată în Parlament, a fost atacată atât de Guvernul României cât şi de PNL, pe motiv că rapoarte au fost depuse târziu.
 
Comisiile reunite de buget şi muncă din Camera Deputaţilor au aprobat majorarea cu 15% a salariilor de bază din învăţământ începând cu 1 ianuarie 2017, amendamentul fiind votat de către parlamentarii PSD şi UDMR, liberalii absentând. Totodată, deputaţii din comisiile menţionate au mai aprobat şi plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.
 
“Salut decizia CCR privind creşterea veniturilor cu 15% pentru angajaţii din sănătate şi educaţie! Avem încredere că preşedintele Iohannis va promulga legea cât mai repede, astfel încât aceste majorări să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017", a scrisl a rândul său Liviu Dragnea pe Facebook, platformă care a devenit principalul mijloc al politicienilor de a-şi promova opiniile.
 
El a menţionat că PSD a luat în calcul aceste majorări în proiectul de buget prezentat încă din campania electorală, aşa cum a luat în calcul şi creşterea salariului minim la 1.450 lei începând tot cu 1 ianuarie 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO