Bănci și Asigurări

Libanezii de la Blom aduc bani la MISR

09.01.2006, 18:44 36

Banca libaneza Blom, actionarul majoritar al MISR Romanian Bank, intentioneaza sa majoreze capitalul sucursalei din Romania a acesteia, in vederea dezvoltarii operatiunilor.

Blom a finalizat in decembrie 2005 achizitia a 96,77% din actiunile MISR Romanian Bank, banca ce detine opt sucursale in Egipt, precum si o sucursala si patru agentii in Romania.

"Prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni ale bancii MISR Romanian Bank, Blom a urmarit patrunderea pe piata bancara egipteana si in acelasi timp pe piata bancara romaneasca. Blom considera ca economia Romaniei se afla intr-o perioada de crestere, pe fondul unei politici monetare prudente, fapt care va favoriza integrarea Romaniei in Uniunea Europeana in viitorul apropiat", se arata intr-un comunicat al MISR.

La inceptul lunii octombrie a anului trecut, banca Blom a preluat de la Banque MISR 12,53% din titlurile MISR Romanian Bank, pentru 11,82 lire egiptene pe actiune. Ulterior, in decembrie, institutia libaneza de credit si-a majorat participatia in cadrul MISR Romanian Bank dupa ce a cumparat un pachet de 84,24% de actiuni pentru suma de 86,7 mil. dolari.

Suma platita de Blom pentru pachetul de 96,77% de actiuni se ridica la 97,8 milioane de dolari.

MISR Romanian Bank a fost fondata in 1977 ca societate mixta egipteano-romana si are sucursale in Egipt si patru agentii in Romania - la Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca si Constanta.

Potrivit comunicatului, Blom este considerata cea mai mare banca din Liban din punctul de vedere al mai multor indicatori financiari, calculati conform rezultatelor la finele lunii septembrie a anului trecut. La acea data, banca libaneza avea active totale in suma de 11,3 miliarde de dolari si un profit net in valoare de 90,2 milioane de dolari.

Blom are 44 de sucursale in Liban, o sucursala in Cipru, una in Iordania si o alta in Damasc (in Zona Libera). Prin intermediul sucursalelor subsidiarei sale, Banque Banorabe, Blom este prezenta si la Paris, Londra, Dubai si Sharjah, iar prin intermediul subsidiarei Banque Banorient (Elvetia) banca are activitati si la Geneva.

De asemenea, banca libaneza este actionarul principal, detinand 39% din capitalul social al Bank of Syria and Overseas, una dintre cele mai mari banci private din Siria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO