Bănci și Asigurări

Leumi: Firmele isi cer singure insolventa, ignorand riscurile

Leumi: Firmele isi cer singure insolventa, ignorand riscurile

Laurentiu Mitrache spune ca planurile de restructurare propuse de firme sunt doar formale

30.11.2009, 00:00 126

Majoritatea intreprinzatorilor cu firme mici si mijlocii (IMM)isi cer singuri insolventa, iar ulterior vin cu planuri derestructurare formale, spune Laurentiu Mitrache, presedinteleexecutiv al Bank Leumi, filiala locala a unuia dintre cele mai marigrupuri financiare israeliene.

"La IMM toate planurile de restructare sunt absolut formale sitrec cu o usurinta aproape condamnabila de toate forurile -administrator, judecator sindic. 80% din clienti isi declarasinguri insolventa, ignorand ca daca esti intr-o asemenea proceduranu poti sa reiei activitatea cand piata isi revine. Si ramai cu unistoric patat", spune Mitrache. La nivelul Bank Leumi, un jucatorde talie mica pe plan local, circa 3% dintre IMM-urile dinportofoliu se confrunta cu probleme financiare.

In alta ordine de idei, seful Bank Leumi spune ca actualul cadrude reglementare ofera excesiv de multa protectie debitorului, iarbancile se lovesc de tot felul de bariere birocratice cand incearcasa execute garantiile din spatele creditelor.

"E un cadru de reglementare debalansat. In prezent ne indreptamspre un blocaj al relatiei creditor-debitor care nu este generat deatitudinea creditorilor. Se creeaza imaginea ca bancile nudeblocheaza creditarea, dar nu se intampla din cauza ca nu avem uncadru legal adecvat", considera Mitrache.

Multe firme aleg sa intre in procedura de insolventa considerandca astfel se pot proteja mai bine de creditori, care nu mai potcere executarea garantiilor.

Pentru banci aceasta practica ridica probleme serioase, intrucatsunt nevoite sa provizioneze integral un credit acordat unei firmecare intra in insolventa, chiar daca este cu plata ratelor la zisau are intarzieri mici si indiferent de garantia detinuta.

Chiar oficialii BNR si-au aratat ingrijorarea fata de valul dedeschideri de proceduri de insolventa si au cerut modificareacadrului legislativ.

Legea a fost modificata in cursul anului, pragul pentrudeschiderea procedurii de insolventa fiind ridicat de la 10.000 la30.000 de lei.

Mitrache spune ca nici bancile care au creante asupra firmelorcu probleme nu se grabesc insa sa colaboreze.

"Am incercat in anumite cazuri sa devenim singurul creditor,pentru a putea sa colaboram mai bine cu clientul. Am incercat sapreluam datoriile altor creditori, dar acestia ar fi vrut sa platim95% din valoare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO