Bănci și Asigurări

Leumi castiga mai mult in criza

18.11.2009, 23:12 29

Leumi Bank, filiala locala a unuia dintre cele mai mari grupurifinanciare israeliene, a obtinut in primele noua luni un profit netde 11,6 mil. lei (2,7 mil. euro), in crestere cu 59%, in lei, fatade castigul inregistrat in aceeasi perioada din 2008.

Rezultatul este calculat conform standardelor internationale deraportare financiara (IFRS). In trimestrul al treilea, banca aobtinut un profit de 3 milioane de lei (0,7 mil. euro).

"Pentru ca am fost extrem de prevazatori, crestereaneperformantelor s-a stabilizat din iunie, cand am infiintat si odirectie de monitorizare a creditelor cu probleme", spune LaurentiuMitrache, presedintele executiv al Bank Leumi. El afirma ca banca ainregistrat un profit similar si contabilitatea locala (RAS). Multebanci raporteaza diferente mari intre rezultatele calculate conformcontabilitatii locale fata de IFRS, diferenta provenind in specialdin tratamentul provizioanelor.

"Noi avem rezerve pe IFRS chiar un pic mai mari decat pe RAS",spune Mitrache.

De la inceputul anului si pana in septembrie banca a constituitprovizioane de 11 milioane de lei (2,6 mil. euro), din carecheltuieli de trei milioane de lei au fost concentrate intrimestrul al treilea. La sfarsitul lunii septembrie, Leumi aveaprovizioane pentru creditele acordate clientelei de 55,7 milioanede lei (13,1 milioane de euro).

Ponderea creditelor incadrate in categoriile "indoielnic" si"pierdere" (cu restante mai vechi de 60 si respectiv de 90 de zile)era in august la Leumi de 13,1%, fata de o medie de 13,3% lanivelul sistemului.

Soldul creditelor acordate clientelei era de 941,5 milioae delei (ceva mai mult de 222 de milioane de euro) la sfarsitul luiseptembrie. In lei, soldul a urcat cu 6% fata de septembrie 2008,insa in euro este mai mic cu 8%, diferenta fiind data dedeprecierea cursului in aceasta perioada.

"Nu am oprit creditarea, insa nu am reusit anul acesta saobtinem cresterea pe care ne-am propus-o. Exista un mare grad deincertitudine la nivel de sistem: chiar daca un client paresanatos, el poate sa ajunga sa aiba probleme din cauza partenerilorde afaceri."

La sfarsitul lunii septembrie banca avea depozite in sold deaproape 725 de milioane de lei (171 mil. euro).

In ciuda puterii financiare a grupului, Israelienii de la Leumiau preferat sa mentina o prezenta discreta pe plan local, fiind maiatenti la riscurile asumate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO