Bănci și Asigurări

Leul urca la maximul anului dupa decizia Bancii Nationale

01.08.2008, 19:04 12

Cotatiile au coborat ieri dupa-amiaza pana la un minim al anului de 3,51 lei pentru un euro pe piata valutara de la Bucuresti, dupa ce BNR a anuntat majorarea dobanzii de politica monetara.
Leul a castigat aproape 1% in numai cateva ore de tranzactionare, jucatorii reactionand energic la stirea privind dobanda. In asteptarea deciziei BNR, dealerii au tranzactionat euro intre 3,525 si 3,535 lei in prima parte a sedintei de tranzactionare de ieri. Dupa anuntarea deciziei bancii centrale, cotatiile au coborat abrupt de la 3,5350 la 3,5150 lei pentru un euro. Pe plan local, analistii si dealerii se asteptau ca BNR sa mentina dobanda la 10% pe an. Decizia de majorare a dobanzii, care era anticipata in general de jucatorii straini, face loc unor expectatii pentru noi cresteri.
Leul marcheaza acum o apreciere cu 3,55 fata de inceputul lunii iulie, cand cursul inca se afla la niveluri de peste 3,64 lei/euro. Aprecierea de luna trecuta a fost alimentata de imbunatatirea sentimentului regional, in conditiile in care turbulentele s-au atenuat pe pietele internationale. Acum, leul este sustinut de un diferential de dobanda consistent, in conditiile in care dobanda de referinta la euro este de 4,25% pe an, iar la dolar de 2% pe an. BNR avea oricum cea mai ridicata dobanda dintre bancile centrale, iar acum diferentialul in cazul leului este chiar mai mare.
Pe de alta parte, leul s-a aflat sub presiune puternica in prima parte a anului, investitorii straini penalizand dezechilibrele puternice din economie. Astfel, in timp ce zlotul polonez si forintul maghiar - valute cu care leul era in mod traditional puternic corelat- se intarisera la maximele ultimilor ani, la Bucuresti cursul stagna la minimele ultimilor trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO