Bănci și Asigurări

Leul, preferat de tot mai multi debitori

25.01.2006, 19:56 18

Leul si-a imbunatatit anul trecut pozitia in structura pe monede a creditelor acordate de banci, ajutat de scaderea dobanzilor. In acelasi timp euro si-a intarit pozitia dominanta, cele doua castigand teren in detrimentul dolarului, care a fost agreat de tot mai putini debitori.

Astfel, la sfarsitul lui noiembrie, peste 34% din creditele acordate de banci erau denominate in lei. Ponderea detinuta de moneda locala a crescut in intervalul noiembrie 2004-noiembrie 2005 cu sase puncte procentuale.

Leul a inceput sa castige semnificativ teren abia in a doua jumatate a anului, pe fondul scaderii dobanzilor, la care s-au adaugat din septembrie si normele mai stricte ale BNR privind creditarea in valuta. Potrivit datelor raportate de bancile comerciale la Centrala Riscurilor Bancare (se refera la expunerile fata de un singur debitor care depasesc 20.000 de lei), soldul creditelor denominate in moneda locala era in noiembrie de 21,6 miliarde de lei (5,9 miliarde de euro). In ultimele 12 luni, soldul a crescut cu aproape 60%, in termeni reali.

Euro si-a majorat ponderea detinuta cu putin peste doua puncte procentuale in acest interval, ajungand la 51%. In opozitie cu leul, euro a castigat teren in primele luni ale lui 2005, iar spre final ponderea acestuia s-a plafonat. In noiembrie, creditele acordate in euro totalizau echivalentul a 32,2 miliarde de lei (8,8 miliarde de euro).

Dolarul a cedat cota celor doua monede, pierzand in acest interval mai bine de opt puncte procentuale. Astfel, ponderea detinuta de moneda americana in structura creditelor a coborat la 14% in noiembrie trecut, de la aproape 23% la sfarsitul lui 2004. Soldul creditelor in dolari a scazut in acest interval cu 12%, pana la 8,9 mld. lei (2,6 mld. euro). Dolarul a lasat locul euro in structura creditelor in valuta, in conditiile in care majoritatea bancilor, dar si a clientilor au preferat moneda europeana. Pe de alta parte, cei care au contractat credite in dolari au beneficiat din plin de intarirea leului. Chiar si pe parcursul anului trecut, leul s-a intarit in termeni reali in raport cu moneda americana, desi dolarul a castigat teren pe pietele internationale. Creditele in dolari (mai ales cele cu dobanda legata de un indicator extern) au devenit insa mai scumpe, o data cu cresterea dobanzilor pe pietele internationale, putand sa puna probleme celor care au datorii in aceasta moneda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO