Bănci și Asigurări

Leul pierde peste 1%, lovit de un nou val de pesimism

Leul pierde peste 1%, lovit de un nou val de pesimism

Click pentru imaginea marita

12.09.2008, 21:50 18

Doar de la inceputul lunii cursul a urcat cu 2,6%, in conditiile in care leul a fost lovit de un nou val de aversiune fata de expunerile riscante, care au afectat si celelalte monede de pe pietele emergente din regiune.
"Momentan tranzactionam mecanic, reactionam la miscarile perechii euro/dolar. Lumea nu se mai uita la fundamentele economice", spune Dragos Balaci, dealerul-sef al ABN Amro Bank.
Investitorii internationali prefera acum sa se orienteze catre dolar, care a castigat circa 12% in ultima luna in fata euro. Reorientarea a venit pe fondul temerilor privind intrarea in recesiune a economiei europene, iar monedele de pe pietele emergente din regiune au fost prinse in aceasta miscare. Ultimul val de aversiune a fost declansat de problemele bancii de investitii americane Lehman Brothers. Pe pietele internationale, cotatiile euro/dolar au coborat ieri la minimul ultimului an, de 1,3830 dolari pentru un euro.
Balaci spune ca momentan si jucatorii locali s-au pozitionat pentru o continuare a aprecierii euro, dar anticipeaza si o inversare a tendintei, la un moment dat, cand vor aparea vanzari importante de valuta.
Piata a osiclat ieri nivelul de rezistenta de 3,62 lei pentru un euro in numai cateva ore, plecand de la 3,5980 lei/euro la deschidere. In ultimele ore de tranzactionare strainii au cumparat agresiv valuta, ceea ce a declansat ordine presetate. Astfel, euro a urcat rapid, pana spre 3,64 lei. Dealerii considera ca euro ar putea sa urce in continuare, daca pietele internationale raman in tensiune. Volumele tranzactionate la Bucuresti in ultimele zile au fost consistente.
BNR a calculat ieri un curs de 3,6124 lei pentru un euro, cu 1,49 bani peste nivelul din ziua precedenta. Dolarul a urcat la 2,5985 lei la cursul oficial, acesta fiind cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimele 19 luni.
Si celelalte monede din regiune au fost lovite de acest val de pesimism. Potrivit datelor Bancii Centrale Europene, forintul maghiar a pierdut 1,7% in fata euro de la inceputul lunii, iar zlotul polonez 2,3%.
In timp ce dealerii ezita sa indice tinte pentru evolutia cursului pe temen scurt, analistii se asteapta ca euro sa ramana in apropierea nivelului de 3,6 lei pana la sfarsitul anului. Potrivit analistilor de la Viena ai Raiffeisen, euro va oscila in jurul pragului de 3,6 lei pana in primavara urmatoare. Aceasta in conditiile in care evolutia economiei din ultima perioada nu mai justifica intarirea in continuare a politicii monetare, astfel ca si interesul investitorilor straini pentru leu va fi limitat. Din Turcia, analistii Citibank vad euro usor sub 3,6 lei la sfarsitul anului, insa aceasta in conditiile in care BNR ar mai majora dobanda cheie, pana la cel putin 10,5% pe an.
Desi dobanzile pe piata monetara stationeaza la niveluri apropiate de 14% pe an pentru maturitatile scurte, jucatorii straini ezita sa ia pozitii pe leu, in conditiile in care persista tensiunile pe plan international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO