Bănci și Asigurări

Leul nu este atins de corectia regionala

03.11.2009, 23:11 23

Leul a reusit sa castige teren usor in fata euro, cotatiileosciland pe piata valutara de la Bucuresti in jurul pragului de 4,3lei, chiar in timp ce zlotul polonez si forintul maghiar auinregistrat deprecieri semnificative.
Semnalul de stabilitate transmis de BNR prin mentinereadobanzii-cheie la 8%, cat si a cotelor de constituire a rezervelorminime obligatorii a confirmat asteptarile analistilor straini,astfel ca nu au aparut reactii pe piata.
In ultima saptamana leul a fost de altfel foarte stabil in fataeuro, in timp ce monedele de pe pietele din regiune au inregistratfluctuatii importante, fiind lovite de valul de pesimism care acuprins pietele financiare internationale.
"Toti jucatorii sunt impacati cu ideea ca BNR nu va lasa euro saurce. In plus, costul finantarii unor pozitii speculative impotrivaleului este ridicat si exista temeri ca la un moment dat nici nu armai putea sa fie finantate", spune un dealer. Astfel, euro aoscilat ieri intre 4,2980 si 4,3080 lei, pe fondul tranzactionariiunor volume modeste. Dealerii nu exclud posibilitatea ca BNR saderuleze in continuare operatiuni pe piata, insa intr-o manierafoarte discreta.
De altfel, majoritatea jucatorilor considera ca BNR va continua sacontracareze presiunile de crestere a cursului pana la sfarsitulanului. Banca Centrala Europeana a calculat ieri un curs de 4,3015lei pentru un euro, cu 0,45 bani sub nivelul din ziua anterioara.In schimb, zlotul polonez a pierdut 0,7% in fata euro, cursulurcand la 4,286 zloti/euro. Forintul maghiar a avut o pierderechiar mai mare, de peste 1%, pana la un curs de 278,2 forintipentru un euro.
Zlotul polonez a avut cea mai zbuciumata evolutie dintre monedeledin regiune in ultimele luni. De la inceputul lui septembrie, euroa urcat pe piata poloneza de la 4 la 4,28 zloti, inregistrand inacest interval mai multe inversari de trend. La Bucuresti, euro aurcat de la 4,22 la 4,3 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO