Bănci și Asigurări

Leul, lovit de un nou val de pesimism global

16.07.2008, 17:23 16

Cotatiile au revenit ieri pe piata de la Bucuresti peste pragul de 3,6 lei pentru un euro, dupa ce un nou val de pesimism a cuprins pietele internationale.
BNR a calculat un curs de 3,6026 lei pentru un euro, cu 2,32 bani peste nivelul precedent. Aceasta este prima data cand euro revine peste pragul de 3,6 lei la cursul oficial dupa mai bine de o saptamana. Pe piata interbancara, cotatiile urcasera la niveluri similare si in sedinta de tranzactionare de vinerea trecuta. Dolarul a mai pierdut 0,22 bani la cursul oficial, coborand la 2,2541 lei, dupa ce a inregistrat noi minime istorice in fata euro pe pietele internationale.
"Leul s-a miscat in ton cu celelalte monede din regiune. Volumele tranzactionate nu au fost semnificative", a comentat un dealer.
La sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri euro era cotat la 3,6030/3,6050 lei, cu circa patru bani peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. Piata s-a deschis ieri in cotatii de 3,58 lei pentru un euro, iar cotatiile au urcat spre 3,6 lei/euro inca de dimineata, dupa care s-au stabilizat. Majoritatea monedelor din regiune au fost lovite de o noua crestere a aversiunii fata de risc, in timp ce bursele europene si americane au inregistrat scaderi puternice.
Dobanzile pe piata monetara au oscilat in jurul nivelului de 9,5%-10% pe an pentru plasamentele pe termen foarte scurt, in apropierea ratei de politica monetara a BNR. La inceputul saptamanii banca centrala a absorbit in depozite pe o saptamana 4,1 miliarde de lei. Suma atrasa a depasit intrarile in piata, in conditiile in care luni au ajuns la scadenta depozite la BNR de 1,6 miliarde de lei si un depozit al Ministerului Economiilor si Finantelor in valoare de 1,5 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO