Bănci și Asigurări

Leul continua aprecierea si la anul, dar cu o volatilitate crescuta, spun bancherii

Leul continua aprecierea si la anul, dar cu o volatilitate crescuta, spun bancherii
16.11.2006, 19:04 18

Leul va continua sa castige teren in fata euro, dar oscilatiile din piata vor fi mai ample decat cele pe care le-am vazut pana acum, iar cursul de schimb ar putea sa oscileze intre 3,3 - 3,6 lei pentru un euro anul viitor. In acelasi timp, Banca Nationala va trece la relaxarea progresiva a politicii monetare abia in a doua jumatate a anului viitor, incepand de la restrictiile administrative impuse creditarii - iata concluziile seminarului "Cum vor evolua dobanzile si cursul in 2007?", organizat ieri de Ziarul Financiar si ING Bank.
Bancherii sunt de parere ca leul isi va mentine tendinta de apreciere in raport cu euro, cel putin in termeni reali.
"Cursul leului se va aprecia in termeni reali cu diferentialul de productivitate dintre Romania si partenerii sai comerciali", considera Florin Citu, economist-sef la ING Bank. El vede cursul de schimb la 3,55 lei pentru un euro la sfarsitul acestui an si o coborare usoara, pana la 3,45 lei / euro, pentru sfarsitul lui 2007.
In ciuda diferentei reduse intre inceputul si sfarsitul de an, Citu vede tot mai multa volatilitate in piata valutara. "In timpul anului, pot exista si oscilatii care pot duce cursul intre 3,3 si 3,6 lei pentru un euro", a precizat el. Misu Negritoiu, presedintele ING Bank, spune ca in anii urmatori vor exista cu siguranta corectii privind evolutia cursului de schimb.
"Vor avea loc corectii ale cursului, pentru ca nu putem continua cu aprecierea leului pana la intrarea in sistemul monetar european", a precizat seful bancii ING. El spune ca adoptarea euro ar trebui sa fie unul dintre principalele obiective ale Romaniei, dar ca drumul pana la acest deziderat nu va fi usor. Conform lui Negritoiu, anii 2008-2009 vor fi "cei mai agitati in cursa pentru adoptarea euro", in primul rand din cauza alegerilor generale programate pentru aceasta perioada, dar si din cauza expirarii mandatului actualului Consiliu de Administratie a Bancii Nationale.
Mihai Bogza, presedintele Bancpost, crede la randul sau ca leul va continua sa se aprecieze, dar ca exista o necunoscuta importanta in calea reducerii cursului de schimb - deficitul de cont curent.
"Deficitul de cont curent poate induce o corectie pe cursul de schimb, in sensul deprecierii leului", spune seful Bancpost. Totusi, tendinta urmatoare este de apreciere a cursului, acesta fiind in acest moment consensul la nivelul pietei. "In urmatorii ani, ar trebui sa asistam la o apreciere in termeni reali, sau chiar in termeni nominali, in anii cu inflatie redusa", a precizat Bogza. El se asteapta ca euro sa se gaseasca peste un an undeva intre 3,45 si 3,55 lei.
Cel mai optimist este Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Bank. El se asteapta ca euro sa incheie anul viitor la 3,45 lei. Si pentru anul acesta Craciun vede o intarire a leului.
De altfel, cursul a coborat ieri pe piata valutara de la Bucuresti la 3,49960 lei pentru un euro (la cumparare), cel mai scazut nivel inregistrat din luna mai. Cotatiile au "alunecat practic" sub suportul pshihologic de 3,5 lei pentru un euro, continuand o miscare de mai multe zile, pe fondul unei piete linistite cu volume reduse.
Craciun spune ca jucatori mari de la Londra au cumparat in ultimele luni la niveluri de 3,5-3,5050 lei/euro si ramane de vazut acum daca vor astepta reintoarcerea cursului sau vor alege sa isi accepte pierderile si sa vanda, ceea ce ar impinge cursul intr-o spirala descendenta.
In toamna aceasta, vanzarile de valuta ale jucatorilor speculatori compenseaza cererea sezoniera mai mare de valuta, din partea importatorilor. De altfel, Misu Negritoiu spune ca nici importurile de iarna nu mai sunt la fel de importante ca in anii trecuti, in conditiile in care companiile private isi gestioneaza mai bine stocurile.
Pe termen scurt, Craciun vede presiune pe aprecierea leului si ca urmare a emisiunilor de obligatiuni in lei pe care emitenti locali vor sa le faca pe pietele internationale.
Mihail Ion, presedinte al Raiffeisen Asset Management, spune ca deficitul de cont curent, care sintetizeaza iesirile nete de valuta din economia Romaniei, este principalul factor care poate limita aprecierea leului in 2007. Ion este de altfel cel mai pesimist in ceea ce priveste evolutia cursului. El vede mai probabila o intarire a leului numai in termeni reali in anii urmatori. Astfel, cursul ar trebui sa fie in decembrie viitor intre 3,5 si 3,55 lei pentru un euro.
In afara deficitului de cont curent, indicatorii macroeconomici ai Romaniei sunt destul de stabili, iar vulnerabilitatea economiei Romaniei este redusa fata de cea a altor state din regiune, spune Dorin Mantescu, director in cadrul Ministerului de Finante.
"Cu exceptia deficitului extern, stam chiar bine, comparativ cu statele din regiune. Deficitul bugetar, datoria publica si rezervele internationale ne dau mai multa siguranta", a declarat Mantescu.
Datoria publica era la jumatatea anului de 12% din PIB, comparativ cu 79%, nivelul mediu in statele UE. De asemenea, deficitul bugetar se va mentine anii urmatori sub pragul de 3% din PIB, bugetul stand chiar pe un excedent anul acesta. Mantescu spune ca pozitia externa buna a Romaniei a redus nevoia unor compromisuri intre politicile economice care urmaresc cresterea economica, reducerea inflatiei si a deficitului de cont curent.
Pe de alta parte, Mantescu considera ca in anii urmatori investitii straine realizate de intreprinderile mici si mijlocii vor compensa diminuarea intrarilor din marile privatizari, astfel ca se va mentine finantarea sanatoasa a deficitului.
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, spune ca deficitul de cont curent este "ca si colesterolul - are parti bune si parti rele". Partea buna, in viziunea sa, este ca economia importa capital si face investitii, dar cresterea deficitului poate pune probleme aprecierii leului. El vede un curs in usoara reducere, pana la 3,4 - 3,5 pentru anul viitor.
In ceea ce priveste dobanzile, nu sunt asteptate evolutii semnificative in anul urmator, toti invitatii apreciind ca in decembrie anul viitor dobanda de interventie a BNR va fi undeva intre 8% si 8,75% pe an.
In conditiile in care BNR recunoaste presiuni inflationiste in 2007, bancherii se asteapta ca dobanda de interventie sa ramana la nivelul actual cel putin in prima jumatate a anului urmator. Mihai Bogza considera ca bancile ar putea sa isi diminueze la anul marjele de risc, in conditiile in care se aduna deja trei ani de date istorice privind creditele acordate populatiei. Aceasta perspectiva este sustinuta si de rata de performanta buna demonstrata pana acum, nivelul restantelor pe piata locala fiind chiar sub cele de pe pietele mature.
Mihail Ion vede insa presiune pe cresterea dobanzilor, pe fondul preocuparii bancilor pentru mentinerea indicatorilor de performanta.
Astfel, el remarca faptul ca inca de anul acesta unele banci si-au revizuit calculele, dupa ce dobanzile mici practicate au grevat asupra performantelor. El considera ca in conditiile in care unele banci vor avea cerinte de capital mai mari odata cu trecerea la Basel II, acestea vor ezita sa isi reduca in continuare castigul din marjele de dobanzi, ceea ce ar duce la o deteriorare a indicatorilor de profitabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO