Bănci și Asigurări

Leul a scăzut în faţa principalelor trei valute, pe fondul crizei politice de săptămâna trecută

Leul a scăzut în faţa principalelor trei valute, pe...

Autor: Liviu Popescu

15.06.2015, 00:03 232

Moneda naţională s-a depreciat puternic pe parcusul săptămânii trecute în faţa principalelor trei valute (euro, dolar şi franc elveţian), în condiţiile anunţului privind urmărea penală a premierului Victor Ponta.

Astfel, euro a atins maximul ultimelor patru luni şi jumătate în faţa monedei naţionale şi a închis săptămâna trecută la 4,46 de lei. Moneda europeană a rămas pentru a cincea şedinţă consecutiv peste nivelul de 4,46 de lei. Euro nu mai atinsese un nivel atât de ridicat în faţa leului din 27 ianuarie, când BNR anunţase un nivel al parităţii de 4,47 de lei.

„Un rezultat favorabil guvernului pe tema moţiunii de cenzură ar duce la o detensionare a presiunilor pe leu şi o revenire spre 4,45 lei pentru un euro, însă această mişcare s-ar putea dovedi de scurtă durata în lipsa unor ştiri pozitive privind Grecia“, scriu analiştii de la ING într-un raport.

Moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva guvernului Ponta a fost respinsă vineri, fiind înregistrate 194 de voturi pentru, faţă de 278 necesare pentru aprobare.

Referinţa anunţată de BNR pentru un dolar a trecut vineri din nou de pragul de 4 lei, în creştere cu 1% faţă de şedinţa precedentă, respectiv trei bani, în timp ce francul elveţian a crescut la 4,27 de lei pe unitate, de la 4,23 de lei. „Leul nu a părut să reacţioneze la evenimentele de joi potrivit cărora FMI şi-a retras echipa de negociere cu Grecia de la Bruxelles, în timp ce oficialii UE au sugerat că riscul unei concluzii negative se măreşte zi de zi“, au adăugat analiştii de la ING în raport.

Euro a fluctuat în intervalul 4,4-4,5 lei în ultimele cinci luni în condiţiile în care economia zonei euro stagnează, iar incertitudinile cu privire la situaţia Greciei rămân mari. În prezent, pe pieţele internaţionale cotaţiile sunt de 1,12 dolari pentru un euro.

„Euro a pierdut teren în faţa dolarului afectat de temerile privind Grecia şi de anun-ţurile peste aşteptări privind economia americană. Monedele Europei s-au tranzacţionat în intervale înguste faţă de euro vineri diminea­ţă“, potrivit analiştilor de la Piraeus Bank.

Aşteptările pieţei sunt ca euro să ajungă la paritate cu dolarul până la finele acestui an, deşi anterior se aştepta ca acest lucru să se întâmple mai repede.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO