Bănci și Asigurări

Leul a bătut toate valutele din UE anul acesta

Leul a bătut toate valutele din UE anul acesta

Autor: Roxana Pricop

01.05.2013, 17:35 1050

Leul a avut în acest an cea mai bună performanţă în raport cu euro şi dolarul american comparativ cu restul valutelor din Uniunea Europeană, arată o analiză a casei de brokeraj Noble Securities.

După primele patru luni, leul s-a apreciat cu aproximativ 2,7% faţă de moneda unică europeană şi cu 2,3% faţă de cea americană. "Confirmarea de către Fitch a ratingului de credit pe termen lung în valută al României la "BBB-", cu perspectivă stabilă, precum şi succesul obligaţiunilor guvernamentale româneşti au contribuit în ultima perioadă la aprecierea monedei naţionale", a spus Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities- sucursala România, membră a grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

În aprilie, leul a crescut pe pieţele financiare cu aproximativ 2% în faţa euro şi cu cca 4,8% comparativ cu dolarul american. Zlotul polonez şi coroana cehă au încheiat luna trecută cu variaţii destul de reduse faţă de începutul acesteia comparativ cu moneda unică europeana. Forintul s-a apreciat cu cca 1,3% în aprilie în faţa Euro, dar rămâne cu o scădere de cca 2,8% la nivelul primelor patru luni. Zlotul polonez s-a depreciat cu cca 2,1% în perioada ianuarie- aprilie, comparativ cu moneda unică europeană, iar coroana cehă cu aproximativ 2,7%. Dintre monedele din UE, lira sterlină a marcat pe anul în curs cea mai mare scădere faţă de Euro, respectiv de 4,3%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO