Bănci și Asigurări

Leonardo Badea, viceguvernator: BNR va fi atentă la creşterea dobânzilor la lei ca să nu frâneze revenirea economiei. Cursul valutar reflectă situaţia din piaţă

Leonardo Badea, viceguvernator al BNR

Leonardo Badea, viceguvernator al BNR

Autor: Catalina Apostoiu, Claudia Medrega

30.08.2021, 07:00 248

„Considerăm că este benefic pentru economie ca să aibă un curs de schimb mai puţin volatil.“

Dobânda de politică mo­netară este un instrument im­portant pentru BNR, însă nu este singurul din arsenal, iar banca centrală nu se gră­beşte cu creşterea dobânzii pentru a nu frâna re­cuperarea economiei, inclusiv în contextul în care politica fiscală ar urma să-şi reducă ca­racterul stimulativ pentru a reduce de­fi­ci­tului bugetar, spune Leonardo Badea, viceguvernator al BNR.

Astfel, dincolo de obiectivul principal al BNR de a menţine stabilitatea preţurilor, este foarte important ca banca centrală să fie aten­tă şi să nu împingă economia înapoi, spune Badea. „Dobânda de politică monetară este un instrument important, dar nu este singurul din arsenalul nostru. Aşa că atunci când vor­bim de o întărire graduală a politicii mo­ne­tare nu este neapărat vorba de creşterea do­bânzii de referinţă. Suntem deja în acea perspectivă de întărire a politicii monetare fiindcă am revenit în poziţia de debitor net şi acţionăm pentru sterilizarea lichidităţii prin atragerea de depozite. Şi nu am mai făcut operaţiuni de cumpărare de titluri de stat încă din luna mai. Dar, trebuie să evităm riscul de restrângere a condiţiilor monetare prea devreme, fiindcă nu dorim să provocăm o astfel de frânare timpurie a recuperării economice, inclusiv în contextul în care este de aşteptat ca politica fiscală să-şi reducă în viitor caracterul stimulativ deoarece este necesară diminuarea deficitului bugetar“, a declarat viceguvernatorul BNR la ZF Live.

BNR a redus la începutul anului 2021 do­bân­da-cheie la minimul istoric de 1,25%, la ju­mă­tate faţă de nivelul de la începutul pan­de­miei, iar ciclul de reducere a dobânzii s-a în­che­iat. Creşterea economică este uşor peste po­tenţial, însă nu ar trebui să ne îngrijoreze pen­tru că venim după o criză majoră, mai spu­ne Badea, susţinând că ritmul de creştere al PIB nu trebuie să fie combătut cu măsuri de frânare.

În ceea ce priveşte cursul de schimb aces­ta este dat de piaţă, iar BNR urmăreşte doar să netezească volatilitatea pieţei şi să reducă exce­sele iraţionale pe termen scurt..

„BNR nu vizează niciun inter­val pentru cursul de schimb, dar urmăreşte să netezească volatilitatea pieţei şi să reducă excesele iraţionale pe termen scurt care nu au un sprijin fundamental în situaţia economiei şi a pieţei financiare pentru că, altminteri, acest lucru ar afecta toţi participanţii la economia reală. Considerăm că este benefic pentru eco­no­mie ca să aibă un curs de schimb mai puţin volatil, în special în perioadele în care reacţiile psihologice inevitabile ar duce la turbulenţe nejustificate pe pieţele financiare. Am văzut o astfel de presiune în primele zile ale pandemiei, iar BNR a intervenit.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO