Bănci și Asigurări

Lentoarea creditării şi goana după economii au corectat raportul credite/depozite în T4

Autor: Voican Razvan

06.02.2012, 00:03 329

Volumul creditului privat depăşea cu aproape 17% stocul de depozite din bănci la sfârşitul anului 2011, dezechilibrul dintre resursele atrase de la clienţi şi finanţările acordate fiind în ameliorare cu aproape două puncte procentuale în ultimul trimestru.

Astfel, de la 118,6% la sfârşitul lunii septembrie, în decembrie raportul credite/depozite la nivelul sistemului bancar a ajuns la 116,7%.

Reglajul intervenit în ultimele trei luni ale anului a fost rezultatul acţiunii mai multor factori care au împins în aceeaşi direcţie: pe de-o parte, efortul mai multor bănci de a plăti dobânzi mai mari la depozite, chiar duble faţă de rata inflaţiei, pentru a stimula constituirea de depozite în lei, pe de alta, ritmul lent al acordării de credite noi, care ţine cu greu pasul cu rambursările de credite vechi, şi, nu în ultimul rând, acţiunile multor bănci de a-şi curăţa bilanţurile de o parte din creditele neperformante prin vânzarea creanţelor către firme de recuperare specializate.

Aşa cum se ştie, banca centrală a Austriei consideră că pentru filialele locale ale băncilor austriece ar fi sănătos un raport de 110% între creditele noi şi resursele mobilizate prin forţe proprii. Dacă acest nivel poate fi luat în calcul drept ţintă pentru întreg sistemul bancar local, înseamnă că efortul de creştere a economiilor din bănci trebuie să continue. Reglajul este însă susţinut în mod natural de lentoarea acor­dării de credite noi, cererea pentru împrumuturi fiind în con­tinuare apatică, mai ales în condiţiile în care dobânzile rămân ridicate, iar veniturile clienţilor nu au perspective de creştere.

La depozite, în ciuda dobânzilor generoase puse la bătaie de mai multe bănci, dinamica din T4 a fost neconvingătoare: în octombrie economiile au scăzut faţă de septembrie, în noiembrie au avut un plus de nici 1% şi de-abia în decembrie a apărut o creştere de 3,3%. La nivelul întregului an 2011 creş­terea depozitelor a fost de 5,6%, cu un punct procentual mai lentă decât dinamica împrumuturilor neguvernamentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO