Bănci și Asigurări

Leii se ieftinesc chiar înainte ca bancherii să actualizeze ratele clienţilor cu credite în derulare

Leii se ieftinesc chiar înainte ca bancherii să...

Autor: Ciprian Botea

13.03.2014, 00:07 2312

Clienţii cu credite în lei ale căror rate urmează să fie ajustate la sfârşitul acestei luni pot răsufla uşuraţi după episodul de volatilitate din ianuarie şi februarie, în condiţiile în care ultimele trei săptămâni au conturat un trend vizibil de reducere a costului leilor pe piaţa interbancară.

Indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de preţ în majoritatea contractelor de credite de retail în lei, a scăzut cu trei sferturi de punct procentual în ultimele trei săptămâni şi a revenit la 3% pe an, ieftinirea leilor urmând să aibă un impact real asupra clienţilor în condiţiile în care majoritatea contractelor au setată ca dată de ajustare a dobânzilor finalul lunii martie.

Ultima ajustare a avut loc în decembrie, la un nivel al indicatorului Robor la 3 luni de 2,5% pe an. Practic, dacă tendinţa de scădere nu va continua şi în următoarele două săptămâni, clienţii ar urma să plătească rate mai mari până la jumătatea anului. Următoarea actualizare va avea loc la sfârşitul lunii iunie.

Presiunea pe clienţi ar fi fost însă mult mai mare fără scăderea din ultima perioadă a dobânzii Robor. Indicatorul Robor la trei luni ajunsese în a doua jumătate a lunii februarie la 3,75% pe an. La acel nivel, un client cu un împrumut de valoare medie ar fi urmat să plătească o rată mai mare cu 140 de lei. La nivelul actual ar Robor, rata ar fi mai mare cu circa 65 de lei.

Explozia ratelor de dobândă la sfârşitul lunii ianuarie din cauza lipsei de lichiditate pusese sub semnul întrebării soluţia creditării în lei, care se conturase în a doua jumătate a anului trecut ca alternativă la împrumuturile în valută. Jucătorii din piaţă spun totuşi că finanţarea în lei atrage în continuare clienţi.

„După toate semnalele din piaţă, consider că 2014 va fi anul relansării consistente a creditării. Cea mai pronunţată tendinţă a începutului de an este revigorarea creditelor în lei. De altfel, începutul de an a marcat o premieră absolută pentru piaţa creditării: pentru prima oară în istorie, împrumuturile în lei sunt mai ieftine decât cele în euro“, afirmă Anca Bidian, CEO al brokerului Kiwi.

Dobânzile creditelor noi în lei scăzuseră la începutul anului sub nivelul costului împrumuturilor în euro, în condiţiile în care indicatorul Robor la 3 luni ajunsese la jumătatea lunii ianuarie sub pragul de 2% pe an. Cre­ditele în euro au redevenit în acest moment mai ieftine, dar diferenţa este nesemnificativă şi ar putea fi anulată practic de un episod de volatilitate mai pronunţată a cursului de schimb.

Cel mai ieftin credit ipotecar în euro are o dobândă anuală efectivă de 5,3% pe an, în timp ce un ipotecar în lei porneşte de la 5,7% pe an. La un credit de valoare medie, adică 180.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro), un client scoate din buzunar cu 50 de lei mai mult pentru rata lunară la un credit în lei comparativ cu rata la un credit în euro de aceeaşi valoare. Spre comparaţie, în urmă cu un an diferenţa era de 25-30% între cele două tipuri de credite. Bancherii ajunseseră în toamna trecută să vândă circa 2.000 de ipotecare în lei pe lună, echivalentul unei creşteri de stoc de circa 350 de milioane de lei, dar în ianuarie creşterea soldului de credite a încetinit la 240 milioane de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1.400 de credite noi. Ianuarie este însă în mod obişnuit o lună mai slabă pentru creditare.

Stocul creditelor în lei acordate de bănci pentru achiziţia de locuinţe a ajuns la 3,7 miliarde de lei la sfârşitul lunii ianuarie, nivel dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Determinantă pentru creşterea creditării în lei a fost scăderea dobânzilor, dar şi faptul că băncile au rămas fără sursele de valută furnizate în trecut la costuri convenabile de acţionarii din străinătate.

Îmbunătăţirea condiţiilor de lichiditate din piaţă ajută şi statul să se împrumute mai ieftin. “Condiţiile de lichiditate au fost relativ stricte în februarie, dar există semne de îmbunătăţire la începutul lunii martie. După un februarie nefavorabil, când lichiditatea redusă, tensiunile politice şi aversiunea la risc în creştere au influenţat licitaţiile Ministerului de Finanţe, luna martie ar putea fi una favorabilă, date fiind expirările semnificative de titluri de stat”, potrivit unei note a analiştilor UniCredit Ţiriac.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO