Bănci și Asigurări

​Legea RCA, pe ordinea de zi a sedinţei de azi din Camera Deputaţilor

​Legea RCA, pe ordinea de zi a sedinţei de azi din...

Autor: Anelis Baciu

20.09.2016, 12:17 263

Legea asigurărilor auto obligatorii (RCA) se numără printre proiectele legislative care vor fi supuse astăzi votului în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul instituţiei. Legea a primit săptămâna trecut avizul favorabil al Senatului, cu 74 de voturi „pentru” şi 5 „împotrivă” şi 8 „abţineri”. Dacă azi deputaţii vor da un vot favorabil, legea va merge la preşedinte pentru promulgare. De altfel, iniţiatorii proiectului de lege se aşteaptă ca lege să intre în vigoare până la finalul acestui an.

Principalele schimbări aduse de lege sunt intrarea pe piaţa RCA a unui asigurător controlat de stat, dar şi introducerea unui preţ de referinţă calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Legea prevede şi limitarea costurile logistice ale asigurătorilor la un nivel maxim de 25% din valoarea primei, dar şi luarea în calcul al istoricului de daună al şoferului în cazul companiilor de transport. Aceste amendamente au fost cerute de asociaţiile transportatorilor.

În paralel, Guvernul a emis o hotărâre de urgenţă care include acelaşi prevederi, cu excepţia intrării în piaţa RCA a unui asigurător de stat. Ordonanţa a fost deja publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că în termen de 30 de zile va intra în vigoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO