Bănci și Asigurări

Legea plafonării dobânzilor a deschis cutia Pandorei: Bancherii invocă pericolul populismului şi importanţa educaţiei financiare. Sergiu Oprescu, preşedintele ARB: “Cercul vicios al populismului pleacă de la promisiuni false care duc automat la aşteptări nerealiste, nemulţumiri, situaţii conflictuale, procese în instanţă finalizate cu dezamăgire”

Legea plafonării dobânzilor a deschis cutia Pandorei:...

Autor: Alex Ciutacu, Ştefan Stan

12.03.2018, 16:03 1104

Legea plafonării dobânzilor a iscat o nouă ofensivă în rândul băncilor, care acuză că o eventuală plafonare ar duce la scăderea creditării şi a consumului, ar afecta investiţiile şi, în final, ar duce la o atenuare a creşterii economice.

ARB susţine că nemulţumirea românilor faţă de dobânzile la credite porneşte de la un  populism alimentat de promisiuni false şi de la o educaţie financiară precară, clienţii având aşteptări nerealiste de la bănci.

”Cercul vicios al populismului pleacă de la promisiuni false care duc automat la aşteptări nerealiste, nemuţumiri, situaţii conflictuale, procese în instanţă finalizate cu dezamăgire. Aceasta duce la lipsă de încredere în sistemul bancar şi la autoexcludere financiară de tipul <nu mă mai ating de credite>”, a declarat Sergiu Oprescu, Preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor şi Preşedinte executiv Alpha Bank, în cadrul unui eveniment desfăşurat luni la Institutul Bancar Român, întrebat care ar fi o variantă viabilă a plafonării dobânzilor, în contextul actual al populismului.

El spune că, pe fondul unei educaţii financiare precare, aşteptările iraţionale „duc la nemulţumiri faţă de ceea ce există în prezent”.

Bancherul lansează un ”avertisment” la adresa clienţilor nemulţumiţi de condiţiile primite, dând chiar exemplul legii dării în plată, unde încă sunt ”multe cazuri încă în instanţă”.

„Situaţiile conflictuale sunt rezolvate în instanţă cu o mare dezamăgire pentru cei care le iniţiază. Dacă discutaţi cu cei care au iniţiat aceste lucruri, veţi observa o nemulţumire foarte mare. Această dezamăgire duce la accentuarea lipsei de încredere în sistem. Ea duce la un fel de autoexcludere financiară de tipul – nu mă mai ating de credite. În secolul 21 nu e atât de bine să faci asta”.

Bancherii mizează pe o educaţie corespunzătoare ca mijloc de combatere al cercului vicios al populismului. „Astăzi poţi lua decizii educate, ai acces corect la credite, pe bază de simetrie informaţională. Ştim ce înseamnă o societate fără acces la credite. Odată ce te autoexcluzi devii masă de manevră pentru următoarea promisiune care va fi pe altă ramură”, spune Oprescu.

Deocamdată, proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor la credite a primit avizul favorabil al senatorilor din comisiile de buget, economică şi juridică. Aceştia au stabilit ca dobânda efectiva anuală (DAE) pentru creditele ipotecare să nu depăşească cu de 2,5 ori dobânda de referinţă a Băncii Naţionale (în prezent de 2,25%), adică 5,6%. În cazul creditelor de consum, dobânda maximă care poate fi percepută a fost stabilită la 18%. Senatorii au decis ca aceste prevederi să se aplice băncilor şi IFN-urilor şi doar împrumuturilor noi. În prezent DAE la un credit de consum în lei ajunge la circa 10%, în timp ce dobânda la un credit ipotecar în lei se situează la circa 4-5%. În cazul IFN-urilor dobânzile sunt mult mai mari, trecând de 100%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO