Bănci și Asigurări

Lecţii de ţinut minte de investitori după 2020 şi previziuni pentru 2021. Ce răspunde Horia Braun, CEO al Erste Asset Management

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi

Lecţii de ţinut minte de investitori după 2020 şi...

Autor: Alexandra Matei, Liviu Popescu

29.12.2020, 15:29 862

Horia Braun, director general al Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România, a participat marţi, 29 decembrie 2020, la Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.

În cadrul emisiunii au fost dezbătute subiecte precum lecţiile investitorilor după un 2020 ca un roller coaster pentru burse, randamentele fondurilor Erste, dar şi perspectivele pentru anul 2021.

Lecţii după 2020:

@ În primul rând, am văzut că principalele ameninţări pentru economie şi pentru bursă sunt de natură globală, adică acest şoc legat de pandemie a fost unul care a lovit întreaga lume aproape în egală măsură iar răspunsurile la astfel de ameninţări au fost tot globale.

@ O a doua lecţie este faptul că am putut să venim cu răspunsuri adecvate gravităţii şocului, a existat o mobilizare fără precedent din partea autorităţilor fiscale şi monetare, care au fost într-adevăr foarte rapide şi de magnitudine ridicată, răspunzând nivelului şocului pe care l-a primit economia prin acel lockdown care a închis mare parte din activitatea economică.

@ O altă lecţie importantă este legată de arena politică, de faptul că populismul nu a mai avansat atât de mult în acest an. Alegerile din SUA au avut această putere de simbol a faptului că Trump a fost învins de către un candidat de centru/mainstream. În România am învăţat faptul că am reuşit de data aceasta să evităm derapajele populismului care ne-au creat o situaţie foarte dificilă în criza din 2008. În 2020 şi situaţia bugetului a fost una dificilă, dar totuşi eu cred că am evitat nişte derapaje mai importante.

@ În economie şi în piaţă mai este o lecţie importantă, faptul că deşi economia s-a confruntat cu dificultăţi, au existat sectoare economice care au putut să facă progrese.

Previziuni 2021:

@ Sectorul verde este unul dintre sectoarele câştigătoare ale economiei în 2020. Acest sector va fi în centrul atenţiei pentru o perioadă îndelungată.

@Nu ştiu dacă în 2021 vom vedea creşteri atât de spectaculoase anul viitor precum am văzut în 2020.

@ Multe companii se tranzacţionează la evaluări care anticipează o creştere a activităţii lor economice.

@ Probabil că în 2021 va trebui să vedem o echilibrare mai mare între această evaluare şi din urmă vor veni şi profiturile companiilor din aceste domenii.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO