Bănci și Asigurări

​Lazea, economistul-şef al BNR: Credeţi că statul va ma investi în agricultură, în sisteme de irigaţii? Niciodată. Sectorul privat va fi chemat. Statul trebuie să fie un facilitator şi să nu pună beţe în roate sectorului privat

​Lazea, economistul-şef al BNR: Credeţi că statul va...

Autor: Liviu Popescu

28.10.2015, 13:12 858

Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, consideră că statul nu va mai investi în agricultură, în sisteme de irigaţii, ci va fi chemat sectorul privat, iar statul trebuie să fie un facilitator şi să nu pună beţe în roate sectorului privat.

“Credeţi că statul va ma investi în agricultureă, în irigaţii? Niciodată. Sectorul privat va fi chemat. Statul trebuie să fie un facilitator şi să nu pună beţe în roate sectorului privat.”

Alte declaraţii ale economistului-şef al BNR:

-faptul că România are o pondere mică a datoriei în PIB reprezintă unul dintre atuurile ţării alături de independenţa energetică. Nu apreciem destul de mult acest atuu.

-PIB-ul potenţial depinde de trei factori de producţie: capital, forţă de muncă şi productivitate. De ce este acum PIB potenţial de 3% când înainte de criză era de 5%? Unul dintre aceste motive este datorat demografiei. Înainte de 90 se năşteau în medie 364.000 de oameni care pănă în 2008 au intrat în câmpul muncii. Între 91-95 s-au născut 253.000 de oameni care au intrat în câmpul muncii după  2008.

-Învăţământul românesc s-a stricat. S-a înrăutăţit. În testul PISA din 2012, România figurează  pe ultimul loc în ceea ce priveşte matematica, ştiinţa şi citirea la descurcarea rezolvării unor probleme.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO