Bănci și Asigurări

La asigurari, Romania se bate cu Sri Lanka, Guatemala si Tunisia

11.12.2003, 00:00 20



Romania este pe locul 83 in lume si pe ultimul loc in Europa printre statele cu o piata a asigurarilor mai mare de 150 milioane dolari din punct de vedere al ponderii asigurarilor in economie, conform clasamentului aparut in ultimul numar al revistei Sigma, una din cele mai cunoscute publicatii de profil din lume, editata de reasiguratorul elvetian Swiss Re.



Piata asigurarilor a crescut in Romania in 2002 cu 40% in dolari, pana la 498 milioane $, astfel incat pentru prima data ponderea asigurarilor in PIB a depasit 1%, ajungand la 1,09%. Cu toata cresterea, Romania este inca depasita la acest indicator de Sri Lanka, Iran, Guatemala, Peru sau Tunisia. Cu celalalte tari din Europa Centrala si de Est nici nu poate fi vorba de comparatie: in Ungaria, Cehia sau Polonia, ponderea primelor in PIB este intre 2,5 si 4%.



Sigma a analizat datele din 174 de tari de pe glob, dintre care le-a selectat pe cele 91 unde volumul primelor brute incasate a fost mai mare de 150 milioane $ in 2002. Fiind pe locul 83, Romania depaseste in acest top, din punct de vedere al ponderii primelor brute incasate in PIB, doar opt tari, toate din Asia sau din Africa: Algeria, Nigeria, Egipt, Oman, Kuweit, Pakistan, Arabia Saudita si Bangladesh.



Ca volum al pietei totale, Romania are un loc mai bun: 60 pe toata lumea si 26 (din 34) in Europa. Tot din punct de vedere al volumului primelor brute incasate, la asiguari de viata tara noastra ocupa locul 61 in lume si 27 (din 34) in Europa, iar la asigurari generale locul 57 in lume si tot 27 in Europa.



Pozitia mult mai buna din punct de vedere al volumului pietei arata slaba raspandire a asigurarilor in economie. Ca sa ocupam aceeasi pozitie- locul 55-60 in lume si 26-27 in Europa si ca pondere a asigurarilor in PIB, adica daca asigurarile ar fi in concordanta cu volumul economiei romanesti, ar trebuie sa aiba o pondere in PIB de 2,5-3%, triplam fata de acum.



De aici se vede potentialul pietei, care ar trebui sa fie nu de jumatate de miliard de dolari cum a fost in 2002 sau de 700 milioane dolari cum se anunta pentru acest an, ci de 2-3 miliarde de dolari.



Cea mai mare industrie de asigurari de pe glob este in Statele Unite ale Americii, cu 1000 miliarde $, adica aproape 10% din PIB. SUA, Japonia si Marea Britanie detin peste doua treimi din industria globala a asigurarilor, care a fost in 2002 de 2626 miliarde $.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO