Bănci și Asigurări

La aniversarea de 20 de ani, UNSAR numără asigurătorii ieşiţi din piaţă

La aniversarea de 20  de ani, UNSAR numără...

Autor: Anelis Baciu

23.06.2014, 00:08 365

UNSAR, asociaţia profesională a asigurătorilor locali, a aniversat la sfârşitul săptămânii trecute 20 de ani de existenţă a unei industrii care în utimii patru ani s-a confruntat cu ieşiri din piaţă a unor jucători străini mari şi care a fost măcinată de scandaluri uriaşe soldate cu arestări de şefi de companii şi de reprezentanţi de autorităţi de reglementare.

La înfiinţarea UNSAR, pe piaţă existau 43 de companii, majoritatea cu capital românesc, iar în prezent pe piaţă mai activează 37 de jucă­tori, în timp ce 90% din capital este deţinut de străini, care nu mai par însă dispuşi să investească în dezvoltarea industriei de asigurări. Primele brute subscrise totale se ridicau la 185 mil. dolari în 1997, potrivit celor mai vechi date disponibile. Valoarea subscrierilor de­pă­şeşte 2,5 mld. dolari în prezent.

Pe o piaţă unde afacerile se află după cinci ani de criză sub nivelul maxim atins în 2008, mulţi jucători s-au săturat să aştepte revenirea pieţei şi au decis să se retragă.

Trei grupuri străine de anvergură, Aviva, Eureko şi AXA, s-au retras din piaţa locală de asigurări numai în ultimii patru ani. Totodată, surse din piaţă spun că intenţii de exit complet sau doar parţial prin vânzarea de portofolii au mai existat şi din partea altor jucători, însă nu au fost materializate, tocmai din cauza interesului scăzut pentru o piaţă care de opt ani „funcţionează“ pe pierdere şi care este caracterizată de un „veşnic potenţial“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO