Bănci și Asigurări

Karl Sevelda, şeful Raiffeisen International: Strategia în România este de creştere organică, dar ne uităm la toate oportunităţile

Karl Sevelda, directorul executiv al Raiffeisen Bank International

Karl Sevelda, directorul executiv al Raiffeisen Bank International

Autor: Cristian Hostiuc

21.01.2016, 10:45 955

Karl Sevelda, directorul executiv al Raiffeisen Bank International, spune că în Romania strategia este de a creşte organic, dar vor fi luate în considerare toate oportu­nităţile de achiziţie care apar.

„Suntem foarte satisfăcuţi de operaţiunile din România“, a menţionat el la Viena în­tr-o discuţie cu ZF la Conferinţa Euromoney. El a adăugat că România este o piaţă stra­te­gică unde grupul austriac vrea să rămână.

Raiffeisen este în proces de vânzare a operaţiunilor din Polonia şi trebuie să găsească capital suplimentar pentru a se întări. La un moment dat, pe piaţă au circulat zvonuri că şi în România Raiffeisen ar vrea să găsească un partener.

„Nu, nu, nici nu se pune problema.“

Raiffeisen a rezistat bine în criză în România, ajungând cea mai profitabilă bancă, cu câştiguri în jur de o sută de milioane de euro anual, cu toate că are o cotă de piaţă mai redusă decât primele trei bănci.

După primele primele nouă luni din 2015, Raiffeisen Bank International a obţi­nut în România un profit după taxe de 86 mil. euro, în creştere cu circa 6%, conform datelor anunţate la Viena. Raiffeisen Bank a încheiat primele nouă luni cu active reprezentând echivalentul a 30,8 mld. lei, cota de piaţă fiind de circa 8,5%, potrivit Raiffeisen International.

Sevelda spune că acum principala problemă în România este „legea dării în plată“.

Bancherul austriac le-a spus investitorilor prezenţi la Euromoney că Europa Centrală şi de Est are perspective economice de creştere bune, iar intenţia grupului este de a-şi mări creditarea în zonă.

Problemele cu care se confruntă băncile în acest moment sunt legate de suprareglementare, ceea ce implică un necesar de capital mult mai ridicat. Bancherul spune că este un pericol „când reglementatorii ajung să facă micromanagement, ceea ce este un lucru pe care nu am vrea să îl vedem“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO