Bănci și Asigurări

Jumatate din programul “Prima casa” se muta in 2010

08.11.2009, 23:13 20

Mai mult de jumatate din plafonul de un miliard de euro alocatpentru programul "Prima casa" urmeaza sa fie mutat in bugetulpentru 2010, in conditiile in care pana la sfarsitul acestui an vorfi acordate garantii de stat in valoare de 420-440 mil. euro, adeclarat Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare aCreditelor pentru IMM, citat de Mediafax.
Saramet a declarat, in urma unei intalniri cu premierul interimarEmil Boc, ca fondurile alocate pentru 2010 vor fi consumate,conform estimarilor, in prima jumatate a anului viitor.
Programul "Prima casa", care permite achizitionarea unei locuinteprintr-un credit cu dobanda sub cea a pietei, datorita garantieistatului, a fost lansat in luna august, iar pana in prezent au fostacordate 7.811 de garantii (credite), in valoare de 328 de milioanede euro. Potrivit datelor prezentate de Emil Boc, peste 80% dincredite au fost contractate de persoane cu varste de pana la 35 deani. Doar 28% din locuintele cumparate sunt noi, construite dupa2008, iar 5% sunt construite in regie proprie.
O treime din garantii au fost acordate in Bucuresti, 7,3% injudetul Cluj si cate 3-4% in judetele Brasov, Ilfov, Iasi, Sibiu siPrahova.
Guvernul a redistribuit in urma cu o luna garantiile acordatebancilor, in sensul ca le-a retras de la institutiile de creditcare au acordat foarte putine imprumuturi prin porgramul "Primacasa" si le-a distribuit bancilor care si-au epuizat plafoaneleinitiale.
Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de3.000 de euro pentru o locuinta de maximum 60.000 euro, cu o rata adobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zonaeuro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4%pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii laimprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5%.Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute debanca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO