Bănci și Asigurări

Jumătăte din conturile de pensii private obligatorii au în medie 200 de lei

Jumătăte din conturile de pensii private obligatorii au mai puţin de 200 de lei

Autor: Ciprian Botea

03.03.2011, 10:31 39

Aproape jumătate din participanţii la fondurile de pensiiprivate obligatorii (pilonul II) au în medie 200 de lei în conturidupă aproape trei ani de funcţionare a sistemului, din cauza coteiscăzute de contribuţie, a declarat Mircea Oancea, preşedinteleComisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, la unseminar organizat de Mediafax.

Totodată, valoarea medie a unui cont este de circa 835 de lei,adică mai puţin de 200 de euro. "În ritmul acesta, nu vom putearăspunde cerinţelor de realizare a unui venit suplimentar pentruparticipanţii care nu mai pot obţine aceste venituri din sistemulpublic", a mai spus Oancea.

În prezent, la fondurile de pensii private obligatorii sevirează 3% din salariul brut al angajatului, urmând ca până în 2016aceste cote să crească la 6%. Oancea spune însă că este nevoie de ocreştere a cotei de contribuţie peste acest prag pentru cafondurile să aibă active suficiente şi pentru a asigura randamentepe măsură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO