Bănci și Asigurări

Judecătorii au rupt protocolul încheiat toamna trecută cu CSA

Foto ŢOctav Ganea

Foto ŢOctav Ganea

Autor: Ciprian Botea

04.03.2013, 00:00 420
 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anulat într-o şedinţă care a avut loc săptămâna trecută un protocol de colaborare încheiat în luna noiembrie de fostul preşedinte al instituţiei Alina Ghica cu autoritatea de supraveghere a pieţei de asigurări (CSA).

Protocolul, al cărui scop declarat era de a creşte încrederea publicului în sistemul judiciar şi serviciile de asigurări, fusese încheiat pe o perioadă de cinci ani. Practic, protocolul a fost încheiat însă în contextul în care tot mai multe victime ale accidentelor de circulaţie solicită în instanţă daune morale pe poliţe de răspundere civilă auto.

Plenul CSM reunit în şedinţa din 26 februarie a considerat însă că protocolul încheiat cu CSA este nul, hotărând în acelaşi timp transmiterea acestuia către Comisia nr. 2 a instituţiei pentru a fi analizat şi eventual pentru a propune încheierea unui nou protocol. Din datele statistice existente reiese că judecătorii aprobă daune morale cu o valoare dublă faţă de cea obţinută de clienţi pe cale amiabilă.

Asigurătorii se plâng de lipsa unui ghid pe baza căruia să se acorde despăgubirile respective şi au plătit după primele nouă luni daune morale cu o valoare cumulată de 56 mil. euro, în creştere cu 40%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO