Bănci și Asigurări

Joachim Nagel, şeful Bundesbank, banca centrală a Germaniei: Cei care decid politica monetară în zona euro trebuie să fie "încăpăţânaţi" şi să continue să majoreze costurile de împrumut. Lupta noastră împotriva inflaţiei nu s-a încheiat. Dacă vrem să domolim această inflaţie încăpăţânată, va trebui să fim şi mai încăpăţânaţi

Joachim Nagel, şeful Bundesbank, banca centrală a...

Autor: Ştefan Stan

22.03.2023, 08:59 184

Joachim Nagel, şeful băncii centrale a Germaniei spune că factorii de decizie care stabilesc ratele de dobândă în zona euro trebuie să fie "încăpăţânaţi" şi să continue să majoreze costurile de împrumut pentru a combate inflaţia, reducând temerile că recentele turbulenţe financiare ar putea afecta şi mai mult băncile europene, scrie FT. 

"Lupta noastră împotriva inflaţiei nu s-a încheiat", a declarat Joachim Nagel pentru Financial Times, după ce el şi alţi membri ai consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene au menţinut planurile de creştere a ratelor dobânzilor cu jumătate de punct procentual săptămâna trecută.

"Cu siguranţă nu există nicio îndoială că presiunile asupra preţurilor sunt puternice şi au o bază largă în întreaga economie", a spus preşedintele Bundesbank. "Dacă vrem să domolim această inflaţie încăpăţânată, va trebui să fim şi mai încăpăţânaţi".

Cei care stabilesc ratele de dobândă la Rezerva Federală urmează să decidă astăzi dacă vor continua să majoreze ratele dobânzilor, în ciuda prăbuşirii creditorilor americani Silicon Valley Bank şi Signature. Analiştii se aşteaptă în mare măsură ca Fed să majoreze costurile de împrumut din SUA cu un sfert de punct.

În urma preluării de salvare a Credit Suisse duminică, Nagel a declarat că este posibil ca băncile să devină "mai precaute" în acordarea de împrumuturi ca urmare a emoţiilor de pe piaţă. Cu toate acestea, el a adăugat că este prea devreme pentru a trage concluzia că regiunea se îndreaptă spre o criză a creditelor care ar sufoca cererea.

Nagel, care a devenit preşedinte al Bundesbank la începutul anului trecut, a minimalizat riscul de contagiune pentru sistemul bancar "rezistent" al zonei euro. "Nu ne confruntăm cu o repetare a crizei financiare la care am asistat în 2008", a spus el. "Putem gestiona această situaţie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO