Bănci și Asigurări

Iulie aduce minime pentru curs, ca si in 2007, insa directia este acum incerta

Iulie aduce minime pentru curs, ca si in 2007, insa directia este acum incerta

De la inceputul lunii cursul a coborat cu peste 2%. Totusi, leul a inregistrat aprecieri mai mici comparativ cu alte monede din regiune, pe fondul sentimentului pozitiv al investitorilor.

21.07.2008, 17:51 25

Luna iulie aduce, ca si in 2007, perspectiva atingerii unui minim al anului pentru curs. Dupa primele trei saptamani din iulie, euro este pe medie la 3,59 lei. Nivelul este cu mult mai scazut decat mediile din lunile precedente, care au fluctuat intre 3,64 si 3,72 lei pentru un euro.
In iulie 2007, euro atinsese un minim al ultimilor ani, media lunara coborand la 3,13 lei pentru un euro.
Daca anul trecut leul era una dintre cele mai "performante" monede din regiune din punctul de vedere al aprecierii fata de euro, acum lucrurile arata diferit. In timp ce zlotul polonez sau forintul maghiar sunt aproape de maximele ultimilor ani, leul abia reuseste sa coboare spre nivelul de la inceputul lui ianuarie, beneficiind intr-o masura mai mica de sentimentul regional pozitiv. In sedinta de vinerea trecuta, cotatiile au oscilat pe piata valutara de la Bucuresti intre 3,55 si 3,57 lei pentru un euro.
"Ma astept ca leul sa inregistreze deprecieri in urmatoarele sase luni, din cauza dimensiunii nesustenabile a deficitului de cont curent, la care se adauga politici fiscale si de venituri prea relaxate", spune Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
In scenariul sau, euro ar trebui sa ramana la nivelul de 3,56 lei la sfarsitul lui septembrie, insa ultimul trimestru ar aduce noi presiuni de depreciere. Economistul ING vede posibile chiar interventii ale BNR pentru a apara leul in ultimele luni ale anului, conditii in care cursul ar putea sa urce spre 3,65 lei pentru un euro la sfarsitul lui decembrie.
Analistii de la Viena ai Raiffeisen Bank au de asemenea asteptari conservatoare privind evolutia leului.
"Volatilitatea din ultimele zile arata ca fundamentele economiei romanesti sunt inca slabe si nu sustin o apreciere a leului, asa cum se intampla pentru alte monede din regiune." Ei vad euro stabilizandu-se la 3,6 lei pana in septembrie, insa ar urma sa continue scaderea spre 3,5 lei la sfarsitul anului.
De la inceputul lui iulie, cursul a coborat de la 3,63 la un minim de 3,52 lei pentru un euro. Nivelul nu a rezistat insa decat cateva ore, iar in urmatoarele sedinte de tranzactionare euro s-a intors la 3,6 lei, de unde a coborat din nou, insa nu la fel de mult.
Comparativ cu media cursului din iulie anul trecut, media primelor trei saptamani indica o depreciere cu aproape 15%, in termeni nominali. Asumand o crestere a inflatiei anuale la cel putin 9% in iulie, deprecierea cursului in termeni reali ar fi mai mica, de circa 5%.
Desi luna iulie a adus o intarire nesperata a leului fata de euro, asteptarile in piata sunt acum mult mai rezervate decat in urma cu un an.
Atunci, dealerii si analistii vedeau cursul coborand spre 3 lei/euro sau chiar mai jos, in conditiile in care leul era impins din spate de capitalurile speculative straine.
Acum, opiniile in piata sunt divergente, insa nimeni nu indrazneste sa spere la o apreciere sustinuta a leului. Motivul? Dezechilibrele din economia romaneasca - principalul factor care a determinat aversiunea investitorilor straini fata de leu din prima parte a anului - nu arata inca semne de corectie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO