Bănci și Asigurări

Italienii de la San Paolo se uita mai atent la piata romaneasca

31.03.2005, 00:00 11

San Paolo IMI SpA Italia, principalul actionar al San Paolo IMI Bank Romania (fosta West Bank Arad), analizeaza oportunitatea de a se extinde in Romania, sustin oficialii grupului.


"Grupul San Paolo este prezent pe pietele din Slovenia, Ungaria si Romania. Avand in vedere prezenta puternica a societatilor italiene in  Romania, aceasta ar putea fi piata unde ne vom intari prezenta", a declarat Alfonso Izzo, administrator delegat al grupului, citat de presa italiana.


Oficialii bancii romanesti au declarat ca mai multe detalii vor fi disponibile dupa aprobarea bugetului pe perioada 2005 - 2008, care va avea loc la Adunarea Generala a Actionarilor, programata la sfarsitul lui aprilie.


Decizia grupului vine in contextul in care alte doua grupuri italiene - UniCredit si Banca Intesa - si-au stabilit deja pozitii puternice in zona Europei Centrale si de Est (asa-numita "Noua Europa"). UniCredit si-a propus sa aduca filiala locala - UniCredit Romania- pe al doilea loc in top, in timp ce Banca Intesa este interesata de participarea la privatizarea Bancii Comerciale Romane.


Pana in prezent San Paolo Romania s-a concentrat mai mult asupra intreprinzatorilor intalieni care activeaza in Transilvania, zona in care sunt amplasate cele mai multe unitati.


San Paolo IMI a intrat pe piata romaneasca prin achizitia in anul 2003 a West Bank. De atunci, noul proprietar a adus 15 milioane de euro la capitalul bancii, banii fiind investiti in extinderea retelei si lansarea unei oferte pentru piata de retail. Ultima majorare de capital - de cinci milioane de euro - a fost operata la inceputul acestui an. Astfel, capitalul social al bancii a ajuns la 1.046 de miliarde de lei (aproximativ 21 de milioane de euro).


Grupul San Paolo IMI a incheiat anul 2004 cu un profit de aproape 1,4 miliarde de euro, in crestere cu peste 40% fata de decembrie 2003. La sfarsitul anului trecut grupul detinea active totale in valoare de 211 miliarde de euro si o cota de piata de 10% pe credite in sistemul bancar italian.


Grupul opera la aceeasi data in Italia o retea de 3.205 sucursale. In afara Italiei grupul opereaza 131 de sucursale si reprezentate.


San Paolo IMI Romania a incheiat anul trecut cu un profit de 2,3 milioane de euro si active totale de 115 milioane de euro, in crestere cu 196% fata de anul precedent. Banca opereaza o retea teritoriala de 17 agentii si sapte sucursale. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO