Bănci și Asigurări

Italienii de la Intesa Sanpaolo au avut pierderi de 9 mil. euro în România

Autor: Liviu Chiru

15.03.2011, 19:00 80

Intesa Sanpaolo Bank, filiala locală a unuia dintre grupurilefinanciare italiene de top, a înregistrat anul trecut o pierderenetă de 9 milioane de euro, după ce încheiase anul 2009 pezero.

Pierderea a fost determinată de cheltuielile mari cuprovizioanele, în condiţiile în care banca a reuşit să îşi majorezeanul trecut profitul operaţional (câştigul obţinut din operaţiunilecurente, înainte de constituirea provizioanelor) cu 13%, până la 8de milioane de euro. România şi Ungaria au fost singurele pieţeexterne pe care grupul italiania a înregistrat pierderi.

Rezultatele, publicate de grup, sunt calculate conformstandardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS), careprevăd un tratament mai blând în privinţa creditelor neperformantedecât standardele româneşti de contabilitate.

În ciuda forţei financiare a grupului, Intesa Sanpaolo rămâne unjucător de talie medie pe plan local, cu active de un miliard deeuro la sfârşitul anului trecut. În decembrie 2009 activele bănciierau de 0,7 mld. euro.

Banca a reuşit să îşi majoreze portofoliul de credite cu peste30% anul trecut, ajungând la 0,8 miliarde de euro. Din totalulportofoliului, credite de 0,7 miliarde de euro nu înregistreazăprobleme la plată, în timp ce în categoria credite "îndoielnice"sunt trecute finanţări de 64 de milioane de euro. La acestea seadaugă credite substandard şi restructurate de 32 de milioane deeuro.

Soldul depozitelor atrase de la clientelă a urcat anul trecut dela 0,3 la 0,4 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO