Bănci și Asigurări

Israelienii de la Leumi au frânat căderea businessului, dar au rămas pe pierdere

Israelienii de la Leumi au frânat căderea businessului, dar au rămas pe pierdere

-13 % a fost scăderea de anul trecut a soldului creditelor acordate de Leumi Bank, până la 713 milioane de lei.

Autor: Voican Razvan

02.04.2012, 00:04 598

Bank Leumi, filiala locală a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare israeliene, a încheiat anul 2011 cu o pierdere netă de peste 24 mil. lei (5,6 mil. euro), înjumătăţită faţă de rezultatul negativ de 53 mil. lei înregistat în 2010.

Potrivit explicaţiilor băncii-mamă, ameliorarea a avut loc ca urmare a reducerii cu 26 mil. lei a cheltuielilor cu provizioanele pentru pierderi din credite. Însă chiar şi aşa filiala din România a rămas singura dintre subsidiarele internaţionale ale grupului care a continuat să înregistreze pierderi.

Afacerile băncii au continuat declinul: soldul creditelor a căzut cu aproape 13% după scăderea de peste 7% înregistrată în 2010 şi a ajuns la 713 mil. lei (166 mil. euro). Depozitele au revenit pe o uşoară creştere de 1,3% după declinul de peste 12% din 2010, însumând 633 mil. lei (147 mil. euro).

Per ansamblu, bilanţul Leumi România s-a contractat anul trecut cu aproape 2%, până la 1,13 mld. lei (262 mil. euro). În 2010 scăderea fusese de circa 12%. În aceste condiţii, afacerile locale au o pondere de numai 0,3% din bilanţul grupului. Pe piaţa locală Leumi avea la sfârşitul lui 2011 o cotă de 0,32%, ocupând locul 29.

"Situaţia băncii este influenţată într-un mod negativ de situaţia economică din România. Deteriorarea portofoliului de credite a continuat în 2011 atât sub forma creşterii res­tanţelor la credite, cât şi a înmulţirii procedurilor legale declanşate pentru recuperarea crean­ţelor", conform raportului anual publicat de grup. În particular Leumi remarcă declinul activităţilor din construcţii cauzat de reducerea abruptă a finanţării bancare, scăderea cererii pentru în­chi­rieri din partea popula­ţi­ei, precum şi slăbirea cererii pentru proiecte comerciale ca urmare a anulării planurilor de extindere ale unor com­panii străine. Leumi a finanţat câteva proiecte imobiliare pe segmentul rezidenţial în Bucureşti şi în ţară.

În urma restructurării reţelei teritoriale, banca a rămas cu 23 de unităţi (20 de sucursale şi 3 agenţii). Potrivit raportului anual al grupului, în februarie anul acesta au fost închise şase sucursale şi o agenţie.

Leumi a venit în România în vara lui 2006, când a plătit 46 mil. dolari pentru 99% din fosta Eurom Bank, controlată de Kolal. De la achiziţie grupul a majorat capitalul băncii locale cu circa 83 mil. dolari.

În 2008, când israelienii încă aveau planuri ambiţioase de creştere pe piaţa locală, banca-mamă a pus la dispoziţia filialei locale o linie de credit de 100 mil. dolari sub forma unui depozit fără dată scadentă, dar cu posibilitatea restiturii după doi ani de la data solicitării acestei operaţiuni. La sfârşitul lui 2011 depozitul respectiv mai înregistra un sold de 59 mil. dolari. De asemenea, Leumi precizează în raportul anual că BNR i-a solicitat în 2009 deschiderea unei linii de 50 mil. dolari care să poată fi folosită în eventualitatea unei crize de lichiditate a subsidiarei din România. Israelienii mai scriu în raport, ca şi în documentul pe 2010, că BNR lucrează la o reglementare care este probabil să restricţioneze şi mai mult posibilităţile băncilor străine de a retrage finanţări acordate subsidiarelor din România.

Chiar dacă a autorizat funcţionarea unei bănci israeliene în România, BNR nu include şekelul în lista cursurilor de schimb ale leului publicată zilnic, listă în care figurează în schimb randul sud-african sau pesoul mexican, monede cu relevanţă discutabilă pentru piaţa locală. Banca Centrală Europeană publică însă cotaţii de referinţă zilnice pentru raportul dintre euro şi şekel (1 euro = 4,95 şekeli).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO