Bănci și Asigurări

Isărescu vrea să aducă aurul din Londra în ţară „să-l vadă toată lumea”, dar să îl ducă înapoi. Guvernatorul explică impactul pe care l-ar avea repatrierea aurului

Isărescu vrea să aducă aurul din Londra în ţară...

Autor: Diana Grigore, Mediafax

02.07.2019, 15:35 888

Mugur Isărescu a declarat, marţi, că aurul României ar trebui adus în ţară, din Londra, numai pentru verificare, însă acesta ar trebui dus înapoi. Guvernatorul BNR a precizat că repatrierea aurului ar avea drept impact creşterea costurilor.

„BNR a spus în mod clar că nu are nicio obiecţie cu aducerea aurului în ţară pentru verificare, pentru că s-a creat o mare problemă de credibilitate. Sunt trei ani de zile în care sistematic şi într-un mod iresponsabil s-a spus că nu există acest aur, că a dispărut, că a fost vândut, că a intrat în operaţiuni, şi mai rău decât atât, că nu l-am folosit pentru a obţine venituri. Ori rezerva de aceea este rezervă. Nu este investiţie. Rezerva este ceva ce pui de o parte pentru situaţii deosebite. Obiectivul rezervei internaţionale, fie că este de aur sau valutară, este să-ţi dea credibilitate şi să reducă costurile cu care ţara respectivă s-ar împrumuta. Deci, un posibil impact ar fi creşterea costurilor”, a susţinut Mugur Isărescu, la audierea în Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului.

Guvernatorul BNR a afirmat că aurul ar trebui adus în ţară doar pentru a arăta că există, apoi ar trebui dus înapoi.

„Personal m-am exprimat public şi nu pot să spun altceva în faţa dumneavoastră. Eu aş vota în Consiliul de Administraţie dacă s-ar ridica problema aceasta, să îl aducem, să-l vadă toată lumea, inclusiv aceste câteva persoane care ne toacă de dimineaţa până seara cu aberaţiile pe care le-au spus, după care trebuie dus înapoi acolo sau arhivat, pentru că, altfel, în ţară nu o să aducem fiecare investitor străin să-l băgăm în tezaur şi să spunem acesta este aurul, are greutate”, a explicat Isărescu.

El a adăugat că afirmaţiile potrivit cărora România ar urma să folosească aurul la ceva sunt doar fantezii.

Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL şi USR pe proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Judecătorii CCR au decis să respingă sesizarea pe motiv de oportunitat. Prin urmare legea este constituţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO