Bănci și Asigurări

Isărescu spune că inflaţia va fi mai mare decât estimările anterioare. Noua ţintă este de 5,1% pentru 2011 şi de 3,6% pentru 2012

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax, Pro TV

05.05.2011, 12:16 685

Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognoza deinflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitorde la 3,2% la 3,6%, a anunţat joi guvernatorul BNR, MugurIsărescu.

Aprecierea nominală a monedei naţionale, cu 10% faţă de dolar, atemperat tendinţa importatorilor de a practica marje înalte şi atemperat şocurile mari, în special pe piaţa combustibililor, adeclarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Agenţii economici includeau în preţurile de import o marjă carefăcea ca în special preţurile de import să aibă o tendinţă decreştere (...) Aprecierea nominală a leului faţă de dolar a fostsubstanţială, de peste 10% Apreciera a atenuat şocuri mai mari, înspecial pe piaţa combustibililor", a spus Isărescu, la prezentarearaportului trimestrial asupra inflaţiei.

Şeful băncii centrale susţine că aprecierea leului a reprezentato tendinţă a pieţei, şi nu a fost un scop urmărit de BNR.

"După cum arată graficul, în cazul leului nu avem altceva decâtce s-a întâmplat în regiune (...) Este adevărat că ne-a ajutat, căa oprit acele anticipaţii că se va deprecia moneda, că se va ducenu ştiu în ce nivel, iar preţurile de import, dacă nu au scăzut,cel puţin şi-au temperat din potenţialul de creştere", a continuatIsărescu.

Video: www.stirileprotv.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO