Bănci și Asigurări

Isarescu: Rebranding-ul CEC, sfarsitul reformei bancare

Isarescu: Rebranding-ul CEC, sfarsitul reformei bancare

Schimbarea imaginii bancii va presupune si reamenajarea agentiilor si restructurarea portofoliului

07.05.2008, 18:47 71

CEC Bank a realizat in primele patru luni un profit brut de 57 de milioane de lei (echivalentul a 15,5 milioane de euro), respectiv mai mult de jumatate din castigul inregistrat pe intregul an 2007, de 91 de milioane de lei.
CEC Bank este noul nume al Casei de Economii si Consemnatiuni, procesul de rebranding fiind lansat ieri printr-o conferinta organiza la sediul bancii.
Radu Ghetea, presedintele CEC, a aratat ca procesul de rebranding, care se va intinde pana in 2010, va presupune cheltuieli de 50 de milioane de euro numai in cursul acestui an, insa acestea vor fi corelate cu evolutia afacerilor. "Nu se pune problema sa cheltuim fara sa avem suportul dezvoltarii activitatilor", a spus Radu Ghetea.
Schimbarea imaginii bancii va presupune, pe langa adoptarea numelui si schimbarea identitatii vizuale, si reamenajarea agentiilor, dar si restructurarea portofoliului de produse. "Dorim sa standardizam foarte mult produsele si sa le facem cat mai accesibile", a explicat Ghetea.
CEC a ramas in proprietatea statului, dupa ce procesul de privatizare a fost sistat in ultima etapa, la sfarsitul anului 2005. Banca a primit insa o noua strategie, care prevede orientarea catre clientii cu venituri modeste si sustinerea intreprinzatorilor din mediul rural. Totodata, se are in vedere si eficientizarea bancii, in conditiile in care banca intrase pe pierderi in anul 2005. "Oamenii cu venituri reduse, care sunt clientela noastra fidela, doresc in continuare produse simple, precum carnetul de economii", a aratat presedintele bancii.
Pana la sfarsitul acestui an, circa 600 de unitati vor fi renovate, urmand sa fie schimbate de la mobilier la tehnica de calcul si signalistica. CEC a lansat ieri si o serie de produse noi, de la o platforma de Internet-banking si credite ipotecare cu asigurare de viata la pachet, pana la credite de capital de lucru pentru companii sau finantari pentru municipalitati care doresc sa acceseze fonduri europene.
Ghetea a anuntat ca CEC si-a planificat majorarea cotei de piata la 5-6% pana la sfarsitul anului, fata de 4,2%, cat are in prezent. Creditele ar trebui sa urce cu 48% anul acesta, in timp ce depozitele vor creste cu 41%.
La sfarsitul primului trimestru CEC avea in portofoliu credite de 5,7 miliarde de lei (1,5 mld. euro), la active de 11,4 mld. lei (echivalentul a 3 miliarde de euro). Depozitele atrase de la clientela totalizau 9,6 miliarde de lei (2,6 mld. euro). Prezent la conferinta organizata ieri, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a considerat ca rebrandingul CEC are si o dimensiune simbolica.
"Acest rebotez al CEC cred ca simbolizeaza sfarsitul reformei sistemului bancar, inceputa in anul 1990", a spus guvernatorul. De altfel, Isarescu a explicat ca primul pas in reformarea sistemului a fost crearea unei piete monetare, alimentata de economiile atrase de CEC de la populatie si care pana atunci erau directionate exclusiv catre banca centrala, acestea realizand ulterior redistribuirea.
Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, a aratat ca in prezent principala preocupare este asigurarea unui management bun pentru CEC.
"Posibilitatea privatizarii in conditiile unui management performant nu se pune in privinta gasirii unui investitor strategic, ci ca o posibila interventie la Bursa de Valori, dupa modelul Transgaz", a explicat Vosganian. Ministerul Economiei si Finantelor este reprezentantul statului in actionariatul CEC Bank. El a afirmat ca managementul bancii este bun, avand in vedere ca profitul brut s-a dublat anul trecut, iar activele au urcat cu 52%, usor mai repede decat piata.
Recent, statul a realizat o majorare a capitalului CEC cu 69,5 mil. lei (19 mil. euro), prin incorporarea profitului pe 2007 ramas dupa repartizare. Incepand de anul acesta, CEC va putea sa retina intregul profit realizat pentru dezvoltarea afacerilor. CEC discuta cu BERD o implicare a institutiei financiare internationale in atingerea obiectivelor strategice, a mai anuntat Ghetea, fara sa ofere insa mai multe detalii. "Nu as vrea sa se inteleaga ca BERD intra in actionariatul CEC sau ca se va repeta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO