Bănci și Asigurări

Isărescu răsuflă uşurat: Proiectul PSD privind repatrierea în ţară a rezervei de aur a BNR, depozitată acum la Banca Angliei, a fost respins de Parlament

Isărescu răsuflă uşurat: Proiectul PSD privind...

Autor: Ştefan Stan

28.04.2021, 12:47 319

Proiectul iniţiat de fostul preşedinte PSD Liviu Dragnea, prin care BNR ar fi trebuit să aducă înapoi în ţară toată rezerva de aur ţinută la Banca Angliei, a fost respins în Camera Deputaţilor. 

Proiectul a primit numeroase critici, inclusiv din partea guvernatorului Mugur Isărescu, care susţine că repatrierea aurului nu este rentabilă deoarece ar presupune costuri de 10 până la 20 de ori mai mari decât comisionul plătit Băncii Angliei. 

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, în noiembrie 2019, pentru reexaminare, legea iniţiată de Liviu Dragnea privind repatrierea a 91,5% din aurul depozitat în străinătate. Acţiunea şefului statului a venit după ce CCR a respins o obiecţie de neconstituţionalitate pe proiectul de lege. Iohannis a susţinut că modificările la statutul BNR pot crea un precedent periculos pentru elaborarea şi implementarea politicii monetare.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, a declarat că potrivit legii, BNR este proprietarul celor 103,6 tone de aur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO