Bănci și Asigurări

Isărescu: Nu mai există câmp de expansiune pentru creditarea populaţiei

Isărescu: Nu mai există câmp de expansiune pentru creditarea populaţiei

Autor: Claudia Medrega

16.06.2011, 13:06 2023

Băncile trebuie să acorde o importanţă mai mare credităriicompaniilor, având în vedere că nu mai există spaţiu de expansiunerapidă pentru creditarea populaţiei, ritmurile posibile fiind de3-5%, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

"Este clar că domeniul asta a ajuns la o saturare (creditul deretail - n.r.). Cum să stimulezi consumul, când necazul în care amajuns a fost cauzat chiar de expansiunea consumului. Toatele datelearată, în privinţa gradului de îndatorare a populaţiei bancabile,că nu mai există câmp de expansiune rapidă. Există doar câmp dereplacement, undeva pe la 3-5%. Nu o să mai vedem ritmuri de50-60%", a declarat Isărescu.

El a susţinut că în România există un dezechilibru, având învedere că segmentul de creditare a companiilor a rămas în urmă încazul unor bănci şi există, în unele situaţii, probleme legate decitirea bilanţurilor de companie.

Guvernatorul BNR a amintit că unele bănci au dificultăţi cureţeaua supradimensionată, nepregătită pentru altceva decât pentrucredite de retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO